Predstave

Nabucco
Opera
Giuseppe Verdi

Nabucco

Nabucco, jednu od svojih najpopularnijih opera, Verdi je skladao s 28 godina. Bila je to njegova istinska životna i profesionalna prekretnica, te se amblematskima smatraju njegove riječi upućene izdavaču Giuliju Ricordiju:"S ovom je operom počela moja karijera".

Nabucco

Mnogi smatraju da je upravo Nabucco presudno odredio Verdijevu karijeru najvećeg opernog skladatelja. Ima i onih koji drže da tek s Nabuccom opera postaje umjetnost popularna i u najširim narodnim slojevima. Mjeri li se ta popularnost “metrom“ naše sredine, onda dvjema gornjim tvrdnjama treba još samo dodati da za izvođenje Nabucca nema primjerenijeg mjesta pod suncem od splitskog Peristila. Nakon duge četiri godine bez Nabucca na Splitskom ljetu, umjetnici i publika s nestrpljenjem očekuju njegov povratak čiju važnost ističe i maestro Ivo Lipanović, ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu te ravnatelj glazbenog programa 64. Splitskog ljeta. Prisjećajući se svog dirigentskog debija u splitskom Nabuccu iz 1994., ovaj će dirigent svjetskog glasa još jednom ravnati trima ovogodišnjim izvedbama. Pred akustičnim Protironom svoje će redateljsko umijeće pokazati mlada splitska redateljica Jelena Bosančić, koja je za ovu priliku obnovila i prilagodila režiju Georgija Para iz 2003. godine te na taj način odala počast svom profesoru i jednom od najznačajnijih hrvatskih redatelja. Redateljica i dirigent punu će podršku imati u Zboru i Orkestru HNK Split koji s toliko poznavanja i umjetničkog zadovoljstva uvijek iznova prilaze svim Verdijevim partiturama. Uz dobro nam znana domaća imena predvođena nacionalnim prvakom Ivicom Čikešom u ulozi Zaccarije, priznatim i poznatim tenorom Domagojem Dorotićem u ulozi Ismaelea i sjajnom Antonijom Teskerom u ulozi Fenene, ove će godine na Peristilu nastupiti renomirani talijanski solisti već otprije poznati splitskoj pubilici - sopranistica Daniela Schillaci kao Abigaille te bariton Devid Cecconi kao Nabucco.

Dirigent

Ivo Lipanović

Redatelji

Georgij Paro i Jelena Bosančić

Scenografkinja

Dinka Jeričević

Kostimografkinja

Sonja Obradović (prema idejnim rješenjima Irene Sušac i Lea Kulaša)

Koreografi 

Miljenko Vikić i Ljiljana Gvozdenović

Zborovođa

Ana Šabašov

Oblikovatelj svjetla

Srđan Barbarić

Scenski pokret

Ljiljana Gvozdenović

Asistent dirigenta

Jure Bučević

Korepetitorice

Vera Pavasović i Tetjana Borčagivska

Nabucco

Devid Cecconi

Ismaele

Domagoj Dorotić (14. i 19.7.), Bože Jurić Pešić (18.7.)

Zaccaria

Ivica Čikeš (14. i 19.7.), Luciano Batinić (18.7.)

Abigaille

Daniela Schillaci

Fenena

Antonija Teskera

Baalov veliki svećenik

Mate Akrap

Abdallo

Vinko Maroević

Anna

Branka Pleština Stanić (14. i 19.7.), Gabriela Deglin (18.7.)

Balet HNK Split

Monica Dinoni, Tea Jelić, Jolanda Ercegović, Nikol Marčić, Ingeborg Hendrikx, Svjetlana Dimache, Maja Lončar, Anastasiia Boiko, (Bojana Lipovšćak, Minori Nakayama), Silviu Tanase, Nikša De Marchi, Daniel Jagar, Mario Buličić

 

Orkestar, Zbor i Balet HNK Split