Predstave

Orestija
Drama
Eshil

Orestija

Dramski ansambl 64. Splitskog ljeta

Eshilova Orestija, napisana 458. prije nove ere, stoji u temeljima europskog kazališta kao jedina sačuvana antička trilogija. Tragedija osvete koja se provlači kroz pet generacija kuće Atrida istovremeno je i drama o uspostavi novog demokratskog i pravosudnog sustava te poziv na razum.

Orestija

U režiji nagrađivanog makedonskog redatelja Dejana Projkovskog i angažiranoj dramaturgiji Jasena Boke, današnja Orestija progovara o nizu moralnih problema s kojima se susreće suvremeno društvo u kojemu je motiv božice Hibris – arogancija, nedostatak moralnih skrupula i elementarne ljudske poniznosti - svakodnevica. Eshilove moralne dvojbe koje analizira ova krvava tragedija dvojbe su i današnjeg svijeta, koji za razliku od etičkog sustava antičke Grčke, ne uči iz svojih pogrešaka - kazna rijetko stiže moćnike, a moralna odgovornost jedva da postoji. Osobne drame Agamemnona, Klitemnestre, Ifigenije i njihovih predaka Tantala, Tijesta, Atreja, Pelopa… u Eshilovoj  tragediji o začaranom krugu obiteljske osvete otvaraju motive i dvojbe bliske suvremenom čovjeku i govore o nužnosti uspostavljanja moralne odgovornosti i društvene pravde. Hoćemo li nešto naučiti iz nje?

Prevoditelj Bratoljub Klaić

Redatelj

Dejan Projkovski

Dramaturg

Jasen Boko

Scenski pokret

Jasna Frankić Brkljačić

Scenograf

Valentin Svetozarev

Glazba

Goran Trajkoski

Kostimograf

Mladen Radovniković

Jezična savjetnica

Jagoda Granić

Oblikovatelj svjetla

Srđan Barbarić

Oblikovatelj tona

Marko Mandić

Inspicijenti

Sonja Dvornik i Frane Smoljo

Klitemnestra

Ksenija Prohaska

Agamemnon

Siniša Popović

Egist Goran Marković
Korovođa Marjan Nejašmić Banić
Stražar Elvis Bošnjak
Glasnik Zdeslav Čotić

Kasandra

Anastasija Jankovska

Orest Mijo Jurišić

Elektra

Petra Kovačić Pavlina

Apolon

Nikša Arčanin

Atena Zorana Kačić Čatipović

Pitija

Vanda Boban Jurišić

Kor

Vanda Boban Jurišić , Zorana Kačić Čatipović, Đana Kuzmanić, Ana Gruica, Zdeslav Čotić, Danijela Vuković, Luka Čerjan, Davor Pavić, Ivan Baranović, Stipe Radoja, Marjan Nejašmić Banić