Proba orkestra
Drama
Federico Fellini-Brunello Rondi / Nina Mitrović

Proba orkestra

ZKM

U Fellinijevom filmu Probi orkestra genijalni je redatelj ocrtao probleme i dileme s kojima se suočavala Italija sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Nina Mitrović i Edvin Liverić, autorica i redatelj svojevrsne parafraze kultnog ostvarenja fantastičnog realizma, pokazuju nam kako četrdeset godina kasnije u Hrvatskoj ova socijalna alegorija ne gubi niti malo na svojoj aktualnosti i društvenoj kritici. Dapače, čini nam se kao da je danas stvarana i kao da govori upravo o nama.

90 minuta, bez pauze

Proba orkestra

Brutalan presjek hrvatskog društva 

“Dok u originalnoj Fellinijevoj verziji slavni redatelj zahvaća Italiju sedamdesetih, kad su Crvene brigade otele i pogubile premijera Alda Mora, hrvatska ekipa donosi brutalni presjek hrvatskog posttranzicijskog društva sa svim njegovim različitostima, slabostima, razočaranjima i mržnjama. U toj aktualiziranoj i nadopisanoj kazališnoj verziji, zapravo socijalnoj alegoriji, odnosno političkoj paraboli, na sceni ZKM-a u gotovo savršenoj suigri rasnih glumaca iz ansambla i njihovih gostiju ne oživljuje samo atmosfera probe orkestra te naelektrizirani odnosi između glazbenika, nego i brojne društvene anomalije...“ Nina Ožegović (T-portal) 

 

"Proba orkestra intrigira na nekoliko razina: koliko će antologijski Fellinijev film utjecati na predstavu i obojiti je svojim kodom, koliko će novosti donijeti autorica teksta Nina Mitrović i kako će se glumci postaviti i snaći kao glazbenici? Predstava je smještena u prostor koji je scenografski restrukturiran, smišljeno dezintegriran. Dolaskom glumaca-glazbenika prostor se mijenja unošenjem pojedinačnih osobnosti različitih karaktera, načina komunikacije, specifičnosti idiolekata, raznovrsnosti glazbala koji ih određuju kao osobnosti. Naizgledna nedefiniranost i (ne)organizacija redateljski su riješene iznimno intrigantno, gotovo dokumentaristički, nalik dolaženju na kazališne probe, čekanju početka, radu na probama na granici raspadanja, rastezanju vremena. Iznimno su dobro povezane glumačka i glazbena umjetnost u predstavi koja će sigurno oduševiti splitsku publiku."
Mira Muhoberac, izbornica 29. Marulićevih dana

Redatelj i scenograf

Edvin Liverić

Dramaturginja

Nina Mitrović

Skladatelji

Nino Rota/Merima Ključo

Glazbena producentica

Merima Ključo

Kostimografi

Decker+Kutić

Oblikovatelj svjetla

Aleksandar Čavlek

Dizajner zvuka

Damir Šimunović

Oblikovatelj tona

Miroslav Piškulić

Asistent redatelja

Juraj Šantorić

Asistentica dramaturginje

Lucija Klarić

Autorica ilustracija

Tisja Kljaković Braić

Inspicijentica

Stella Švacov Miletić

Bariton horna

Milivoj Beader

Novinarka

Barbara Prpić

Kontrabas

Danijel Ljuboja

Viola

Maro Martinović

Kamerman

Frano Mašković

Klavir

Mateo Videk

Kopista

Pjer Meničanin

Flauta

Nađa Perišić Radović

Druga violina

Dora Polić Vitez

Truba

Anđela Ramljak

Harfa

Marica Vidušić

Udaraljke

Ugo Korani

Druga violina

Dean Krivačić

Prva violina

Slavko Sobin

Klarinet

Petra Svrtan

Dirigent

Mladen Vasary

Violončelo

Janko Franković

Vibrafon

Pavle Golubić

Fagot

Lana Juranić

Tenor saksofon

Marin Živković