Pansion Eden
Drama
Juli Jakab, Árpád Schilling i Éva Zabezsinszkij

Pansion Eden

ZKM

Prva režija jednog od najzanimljivijih i najinovatvnijih europskih redatelja Árpáda Schillinga u nekom hrvatskom teatru autorski je projekt redatelja, koautorica Juli Jakab i Éva Zabezsinszkij te čitavog glumačkog ansambla. Predstave je to koja, po riječima kritike „donosi vrlo upečatljivu i uvjerljivu nisku likova, koji svojim političkim stavovima, svjetonazorima i socijalnim statusima oslikavaju hrvatsko postratno i posttranzicijsko društvo“.

115 minuta, bez pauze

Pansion Eden

Schilling u ovoj predstavi gradi priču o snovima, strahovima i željama jedne obitelji koja pokušava preživjeti usred rata i kapitalističkih pravila, kad moraju učiniti i neke ružne stvari, a onda ih pokušavaju sakriti.  Zašto se predstava najprije radno zvala Furgon? S koautoricama, Juli Jakab i Evom Zabezsinszkij, Schilling dolazi u Zagreb s vrlo uznemirujućom pričom koji su ponijeli sa sobom od kuće, a koja je kad su bili u prvoj fazi osmišljavanja fabule ovoga komada, u Mađarskoj upravo doživjela svoj sudski epilog. Krijumčari ljudima otpočetka su znali da hladnjača nije prikladno vozilo za prijevoz živih bića i dogodila se tragedija. Osjećaju li se oni kojih se to tiče i u kojoj mjeri odgovornima? U središtu predstave Pansion Eden je jedna obitelj i kad njihove tajne počinju izlaziti na vidjelo, kad u obitelji moraju priznati što su učinili, isprepleću se laži, strahovi, želje, ali i zlouporaba moći, korupcija i religijska uvjerenja.

Redatelj

Árpád Schilling

Prevoditeljice

Xenia Detoni

Kostimografkinja

Marta Žegura

Glazba

Nina Perović

Tumačiteljica

Kata Gyarmati

Oblikovatelj svjetla

Aleksandar Čavlek

Oblikovatelj zvuka

Miroslav Piškulić

Producentica

Ildikó Ságodi

Glume

Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Dado Ćosić, Petar Leventić, Edvin Liverić, Filip Nola, Urša Raukar, Rakan Rushaidat, Doris Šarić Kukuljica, Mateo Videk, Tina Orlandini