Novosti detalj SLJ 65

Dvije nagrade za 'Kukce' na Danima satire

Dvije nagrade za 'Kukce' na Danima satire

Predstava Karela i Josefa Čapeka Kukci... Zaustavljena priča u režiji Saše Anočića osvojila je dvije nagrade na 46. Danima satire Fadila Hadžića, međunarodnom festivalu Satiričkog kazališta Kerempuh.

 

Dvije nagrade za 'Kukce' na Danima satire

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Saši Anočiću i ansamblu predstave, a nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je glumac Pere Eranović. 

"Noseći prepoznatiljivi i neponovljivi pečat redateljskog rukopisa čije su značajke neukrotiva imaginacija, oštar humor, uvijek uperen u srce tame aktualne stvarnosti, te majstorsko ovladavanje dramskim, koreografskim i glazbenim scenskim izričajem, ova je predstava mnogo više od toga. Dovršena od strane ansambla, ona je ujedno i testamentarno djelo velikog redateljskog opusa, odavanje počasti njegovoj jedinstvenosti, te poruka ljubavi i neizmjerne zahvalnost", napisao je žiri u obrazloženju Nagrade za najbolju režiju. 

Glumac Pere Eranović nagrađen je za najbolju sporednu mušku ulogu jer, kako stoji u obrazloženju žirija, "nije lako biti kukac, o vojskovođi mrava da i ne govorimo; no nakon svega igrati je s vrstom ludizma koju postižu tek rijetki glumci, a koju smo ovdje vidjeli na djelu, znači biti veći od glume, znači biti čovjek svjestan nenadoknadivog gubitka."

Ovogodišnji Dani satire bili su posvećeni pokojnom redatelju Saši Anočiću, a održali su se od 3. do 21. lipnja u Zagrebu. Ocjenjivački sud radio je u sastavu: Ksenija Pajić (glumica), Katarina Pejović (dramaturginja) i Bojana Radović (novinarka i kazališna kritičarka "Večernjeg lista). 

Festival Dani satire Fadila Hadžića međunarodni je festival Satiričkog kazališta Kerempuh, koji se od 1976. godine održava svake godine u lipnju, s ciljem pomicanja kvalitetnih predstava satiričkoga i komediografskoga prosedea te iznad svega suočavanja publike s gorućim problemima naše svakidašnjice kroz neizbježne elemente humora i satire, oplemenjujući tako ne samo kulturni život nego i društevnu svijest i osobni rast pojedinca.