Aida
Opera
Giuseppe Verdi

Aida

Aida na Peristilu zadivljujući je scenski događaj koji već više od šezdeset godina ostavlja publiku Splitskog ljeta bez daha, kako izvedbama, scenom i kostimima, tako i jedinstvenim ambijentom sedamnaest stoljeća starog carskog trga. U najraskošnijoj splitskoj Aidi do sad, premijerno postavljenoj prije pet godina u režiji Dražena Siriščevića, uživat će i publika ovogodišnjeg festivala.

Aida

 

U naslovnoj je ulozi proslavljena talijanska sopranistica Susanna Branchini, Radames je Walter Fraccaro tenor koji redovito nastupa na najvećim svjetskim pozornicama poput, između ostalih, milanske Scale veroneske Arene i njujprškog Metropolitana, uloga Amneris povjerena je mezzosopranistici Rossani Rinaldi, miljenicom najprestižnijih talijanskih i svjetskih opernih kuća. Amonasro je talijanski bariton Devid Cecconi, dobro poznat splitskoj publici iz njegovih prošlogodišnjih peristilskih nastupa, Ramfis i Egipatski kralj su basovi splitske Opere nacionalni prvak Ivica Čikeš i bas Božo Župić, a kao solisti nastupaju još Vinko Maroević iBjanka Ivas.

“Dioklecijanovi graditelji, zidajući Peristil kao da su mislili na Aidu. Pozornica i gledalište stapaju se u jedno, a to je najveća vrijednost koju jedan ambijent može dati izvođačima i publici…“ zapisao je kroničar u tisku 1954.  godine nakon izvedbe Aide na Prvim Splitskim ljetnim priredbama. Od tada je ova monumentalna Verdijeva opera postala gotovo neizostavnom konstantom Festivala, najizvođenija, najposjećenija, najomiljenija i najprepoznatljivija predstava Splitskog ljeta, njegov vječni zaštitni znak.

U aktualnoj režijskoj postavci Aida je premijerno izvedena prije pet godina. Režija Dražena Siriščevića, kostimi Juraja Zigmana i scenografija Slavena Raosa proglašeni su tada najraskošnijom peristilskom Aidom do sada. Prvog srpnja ove godine ova se produkcija Aide proslavila i na gostovanju na Ljubljana festivalu gdje je, na Kongresnom trgu slovenskoga glavnog grada, izvedena pred do posljednjim mjestom  ispunjenom gledalištu od 4.500 mjesta.

Dirigent

Ivo Lipanović

Redatelj

Dražen Siriščević

Scenograf

Slaven Raos

Kostimograf

Juraj Zigman

Koreografija

Oskar Harmoš i Dinko Bogdanić

Zborovođa

Frane Kuss

Oblikovatelj svjetla

Zoran Mihanović

Suradnica redatelja

Jelena Bosančić

 

Egipatski kralj

Božo Župić

Amneris

Rossana Rinaldi

Aida

Susanna Branchini (23. 7.), Daniela Schillaci (25. 7.)

Radames

Walter Fraccaro

Ramfis

Ivica Čikeš (23. 7.), Saša Čano (25. 7.)

Amonasro

Devid Cecconi

Glasnik

Vinko Maroević

Svećenica

Bjanka Ivas

Orkestar, Zbor i Balet HNK Split