Simfonijski puhački orkestar Glazba Split - Gordan Tudor i Željko Milić
Koncert

Simfonijski puhački orkestar Glazba Split - Gordan Tudor i Željko Milić

Prvi cjelovečernji koncert amaterskog puhačkog orkestra Glazba Split rezultat je ideje ponovnog oživljavanja Gradske glazbe pokrenute 2018. godine. Na programu su neka od najpopularnijih djela glazbene literature za puhački ansambl uz izvanredne soliste, profesore Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, klarinetista Željka Milića i saksofonista Gordana Tudora.

Simfonijski puhački orkestar Glazba Split - Gordan Tudor i Željko Milić

Program:

Satoshi Yagisawa Mojsije i Ramzes, simfonijska poema za puhački orkestar

John Williams Escapades za alt saksofon i orkestar

solist: Gordan Tudor

Pedro Iturralde Pequena Czarada za alt saksofon i puhački orkestar

solist: Gordan Tudor

Tonći Ćićerić Morlački plesovi za simfonijski puhački orkestar

Željko Milić / Ivan Božičević Is She As, *praizvedba

solist: Željko Milić

Louis Prima / Dick Ravenal Sing, Sing, Sing

Zdenko Runjić / Tomislav Zuppa / Tonći Ćićerić Galeb i ja

solist: Željko Milić

 

Pod vodstvom akademskog trubača Jakova Jurića, Glazba Split do sada je nastupila na 21. Splitskom polumaratonu, Međunarodnom medicinskom kongresu Practical knowledge for students, u promenadi povodom Dana grada Splita te je ostvarila suradnju s  KUD-om Jedinstvo u sklopu obilježavanja 100. obljetnice Društva, kada su, po prvi put u povijesti, stari splitski plesovi bili izvedeni uz puhački orkestar. U fokusu orkestra je suvremena glazba pisana isključivo za puhačke orkestre, a na sceni će se pozicionirati i formiranjem atraktivnog, aktivnog te vizualno upečatljivog marching benda. Temelj za nastanak ovakvoga orkestra je Puhački orkestar Glazbene škole Josipa Hatzea koji broji nešto više od trideset učenika, kojima su se pridružili i studenti UMAS-a te ostali studenti splitskog sveučilišta. Glazba Split zamišljena je kao glazbena oaza otvorena svim zainteresiranim građanima koji vladaju osnovama sviranja nekog od puhačkih instrumenata.

Namjera Glazbe Split je i snimanje prvog cjelovečernjeg koncerta kako bi se mogli prijaviti na jedno od najvećih natjecanja za puhačke orkestre koje se sljedeće godine održava u nizozemskom gradu  Kerkrade.