Marlene Dietrich
Drama
Ana Tonković Dolenčić, Ivan Leo Lemo, Vlatko Broz

Marlene Dietrich

Predstavu Marlene Dietrich, „monoshow“ o životu ove jedinstvene filmske i kazališne dive, Ksenija Prohaska odigrala je na nekoliko kontinenata i na četiri jezika. U povodu 20. godišnjice postojanja predstave naša nacionalna dramska prvakinja vraća se sa svojom Marlene Dietrich u Split, tamo gdje je sve počelo premijerom u HNK Split 1999. godine.

Marlene Dietrich

Marlene Dietrich režirao je Ivan Leo Lemo koji je, zajedno s Anom Tonković Dolenčić i Vlatkom Brozom i autor teksta predstave. Stilski označena kao „monoshow“ predstava je sastavljena od 11 monologa i 13 songova kojima Prohaska, uz „živu“ glasovirsku pratnju, u izvedbi pijanistice Irine Nikolenko, oživljava epizode iz dramatične biografije karizmatične holivudske ikone. Predstava slijedi najznačajnije epizode života velike Marlene, od berlinskih početaka, grandiozne holivudske avanture, ljubavi sa Jean Gabinom, dana na frontovima Drugog svjetskog rata, sve do posljednjih samotničkih pariških dana. Ideja o predstavi rodila se nakon što je Ksenija Prohaska 1991. u holivudskom, Oscarima nagrađenom, filmu Bugsy utjelovila upravo veliku Marlene Dietrich. Tijekom proteklih  dvadeset godina, Ksenija je predstavu, nakon matične scene foyera splitskog teatra, izvodila na gostovanjima širom Hrvatske, nastupivši u skoro svim hrvatskim gradovima. Popis inozemnih gostovanja je uistinu impresivan. Samo u Italiji Marlene Dietrich igrala je 25 puta: u Cividaleu, Goriziji, Trstu, u Mestre, Veneciji, Pescari, Lecceu, Barletti te u Rimu u Teatro dell'Orologio, čiji je osnivač poznati dramski pisac Mario Moretti. U Italiji je predstava igrana na talijanskom jeziku, a u Americi na engleskom i španjolskom. Tamo je Ksenija nastupala čak i na daskama kultnog off-broadwayskog kazališta La Mama, ali i u Pittsburghu i u Los Angelesu. Tijekom 20 godina scenskog života predstave na sceni s Ksenijom Prohaskom izmjenjivali su se različiti pijanisti. Nakon Joška Koludrovića koji je Kseniju pratio na premijeri i prvim izvedbama u toj su ulozi bili Ivan Božičević, Vladimir Babin, u Italiji to je bio Cespo Santalucia (pijanist grupe koja prati Patty Pravo), a u Los Angelesu pijanist je bio William "Billy B" Bickelhaupt koji je surađivao i s grupom Temptations i snimao za Motown i Capitol Records.

Za predstavu Marlene Dietrich Ksenija Prohaska dobila je brojne nagrade, kao što su nagrada Mediteran riječkog Festivala malih scena, nagrada za najbolju glumicu na Festivalu glumca u Vinkovcima, a u Italiji je 2005. na međunarodnom kazališnom festivalu Mittelfest dobila prestižnu nagradu Adelaide Ristori.

 

Redatelj

Ivan Leo Lemo

Tekst

Ana Tonkovic Dolencic, Vlatko Broz

Scenograf

Ivan Leo Lemo

Kostimografkinja

Vedrana Rapic Prga

Marlene

Ksenija Prohaska

Pijanistica

Irina Nikolenko