Kuzma Kovačić
Izložba
Umjetnik kod Meštrovića

Kuzma Kovačić

Izložbeni ciklus „Umjetnik kod Meštrovića“  u Meštrovićevoj kući na Mejama ove godine ugošćuje akademskog kipara Kuzmu Kovačića.

Kuzma Kovačić

Izložbeni ciklus „Umjetnik kod Meštrovića“  u Meštrovićevoj kući na Mejama ove godine ugošćuje akademskog kipara Kuzmu Kovačića. Kiparska ostvarenja Kuzme Kovačića otkrivaju suptilna doticanja s umjetnosti Ivana Meštrovića, ali prije svega donose svjetlo Sredozemlja, svjetlo istine i vjere te svjetlo umjetnosti. Umjetnosti koja se, suočena s izazovima suvremenosti, u Kovačićevom izrazu otkriva kao iznjedriteljica vjere i duhovnosti kršćanske tradicije.

Kiparska instalacija donosi u vrt Meštrovićeve mediteranske kuće svjetlo Sredozemlja koje pamti i prenosi tisućljetnu tradiciju i vjeru. Istu onu koja Kuzmu Kovačića dotiče pri prvim hvarskim koracima, istodobno ga povezujući sa stoljećima kršćanske tradicije i duhovnosti čuvane u bazenu Sredozemnog mora. „Svjetlo Sredozemlja“, svjetlo vjere njegova su veza s Meštrovićem, ali su također i, nikad potrebnije, svjetlo istine i svjetlo umjetnosti. Središnji bijeli torzo, inspiriran Tizianovom Danajom, divljenje je antici iz koje je baština ovoga kraja potekla, ali i veza s istim mediteranskim krugom obalama kojega hodočasti, više od svega taknut onim što nalazi u Svetoj Zemlji.

Uz duboku, višeslojnu simboliku svakog elementa i djela napose, izložba je temeljena na baštini života kipara koja kaže da je sve hodočašće. Hodočašće hrvatskim nacionalnim prostorom i putevima kršćanstva…

Autorica izložbe Vesna Bulić Bakotić