Crvena vertikala (život-smrt-uskrsnuće)
Izložba
Matko Trebotić

Crvena vertikala (život-smrt-uskrsnuće)

Izložba Crvena vertikala započela je život postavom u Meštrovićevom Kaštilcu tijekom Splitskog ljeta 2013. godine, a preminula par godina kasnije zbog udarca kamiona tijekom druge splitske postave u ulici Kralja Tomislava.

Crvena vertikala (život-smrt-uskrsnuće)

Izložba Crvena vertikala započela je život postavom u Meštrovićevom Kaštilcu tijekom Splitskog ljeta 2013. godine, a preminula par godina kasnije zbog udarca kamiona tijekom druge splitske postave u ulici kralja Tomislava. Tri godine nakon tog događaja, Trebotićeva Crvena vertikala vraća se u splitski javni prostor u sklopu ovogodišnjeg Splitskog ljeta. Trebotić kaže kako ga “Crvena vertikala” asocira na 1968. godinu tijekom koje je živio i radio u njemačkom Bochumu i tamo se upoznao s nekim novim društvenim i političkim dimenzijama. Ta crvena nit prošlosti i njegovi brački korijeni ujedno su temelj ove instalacije koja preispituje autorov vlastiti opus, ali i odnos javnog prostora i umjetnosti. Događanje Crvena vertikala (život-smrt-uskrsnuće) u sklopu programa 65. Splitskog ljeta umjetnik posvećuje Marcelu Duchampu.

Matko Trebotić  od 1970. intenzivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu na više od stotinu samostalnih i tri stotine skupnih izložaba. O njegovom je djelu tiskano više monografija, a radovi mu se nalaze u mnogim domaćim i stranim zbirkama i muzejima. Povremeno se bavi prostornim instalacijama, kao i kazališnim i televizijskim scenografijama. Za kazališta u Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Šibeniku oslikao je svečane zastore kao jedinstveni projekt nazvan Jadranski poliptih.