Plesna baština - Posveta Djagilevu i Nižinskom
Balet
Heritart festival

Plesna baština - Posveta Djagilevu i Nižinskom

Daniele Cipriani Production i HNK Split

Predstava nastala u suradnji Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split i talijanske plesne trupe Compagnia Daniele Cipriani posvećena je dvjema velikim osobnostima plesnog svijeta s početka 20. Stoljeća - genijalnom baletanu Vaclavu Nižinskom i neumornom impresariju Sergeju Djagiljevu. Upravo su te dvije ličnosti prije 110 godina kreirale jedan od najinovativnijih umjetničkih pokreta - Ballets Russes. 

Plesna baština - Posveta Djagilevu i Nižinskom

 

Nakon premijere u talijanskoj Ostiji Antici 6. srpnja, plesači  Compagnia Daniele Cipriani i HNK Split počast ovoj epohi i velikim umjetnicima odat će i na pozornici na otvorenom u amfiteatru drevne Salone. 

PROGRAM: 

Giorgio Mancini - Le Specter
Inspiriran pjesmom Le Specter de la Rose Michela Fokinea, Mancini je kreirao plesnu priču o odnosu dvojice umjetnika – Djagiljeva i Nižinskog, njihove ljubavi i mržnje, simbioze i distance.

Igor Kirov - Buđenje Atlantide
Buđenje Atlantide nastalo je na glazbenoj posveti hrvatskog kompozitora Mirka Krstičevića geniju Igoru Stravinskom i njegovom Buđenja proljeća. Kirov prikazuje umjetničko i emotivno putovanje u odnosu žene i muškarca, potragu za pripadanjem, vjerom i čežnjom. 

Mauro Bigonzetti - Mediterranea
Isječak iz Mediterranea u programu Plesne baštine slaviti će prostor, vrijeme i utjecaje koje je ova umjetnička grupa svojim radom obuhvatila i potom raspršila diljem Europe. Bigonzettijev je balet pun mladenačkog zanosa, snage i ljepote, energije i brzine

Amedeo Amodio - Poslijepodne jednog fauna
Poslijepodne jednog fauna povijesna je verzija baleta Vaclava Nižinskog u interpretaciji koreografa A. Amodija na glazbu Claudea Debussyja, u kojoj glazbene krivulje francuskog skladatelja prate jednako takvi pokreti plesača. 

Giuliano Peparini - Bolero
Jedan od najbriljantnijih talijanskih koreografa, Peparini, potpisuje novu koreografiju na Ravelov Bolero. Slavni je skladatelj djelo i napisao na zamolbu velike plesačice Ide Rubinstein, a prvu koreografiju potpisala je Bronislava Nižinska, sestra Vaclava Nižinskog, zamišljajući strast i senzualnost Ciganke koja pleše na stolu andaluzijske gostionice.

   Koreografi
Claude Debussy Poslijepodne jednog fauna Amedeo Amodio
Mirko Krstičević Buđenje Atlantide Igor Kirov
Carl Maria von Weber Le Spectre Giorgio Mancini
Maurice Ravel Bolero Giuliano Peparini

 

Plešu Marco Lo Presti, Susanna Elviretti, Mattia Tortora, Davide Pietroniro, Aaron Kok, Eva Karpilovska, Branko Sarić, Daniel Höek
Glumi Sara Ivelić