Qube
Izložba
Peter Halley i Lauren Clay

Qube

Splitsko ljeto i Galerija Kula

Izložba suprotstavlja kompozicije izvedene Halleyevom manirom geometrijske apstrakcije sa barokiziranim vijugama zidne instalacije koje će izvesti Lauren Clay.

Qube

Peter Halley već dugi niz godina surađuje s drugim umjetnicima na prostorno specifičnim instalacijama za galerije i javne ustanove širom svijeta. Polazište za instalaciju namijenjenu u Galeriji Kula, Halley i Clay izveli su u trajnoj prostorno specifičnoj instalaciji za hotelski kompleks Paradise City u Koreji 2017. godine., instalacija je izvedena superponiranjem Halleyevih digitalno generiranih slika s geometrijskim uzorcima na podlogu organičko vijugavih formi Lauren Clay. Instalacija ova dva kontrastna vizualna rječnika dovodi u dinamičnu interakciju čiji usklađeni dijelovi emaniraju stanje stalne balansirane napetosti.

 

Peter Halley (1953, New York) studirao je na Sveučilištu Yale gdje je stekao BA diplomu (1975), a na Sveučilištu u New Orleansu (MFA diplomu, 1978). Vratio se u New York 1980. godine, gdje je njegova prva samostalna izložba održana na International with Monument (1985). Od tada je izlagao na brojnim samostalnim izložbama i u uglednim institucijama, uključujući Musee d'Art Contemporain, Bordeaux (1991); Museo Nacional de Arte Reina Sofia, Madrid (1992); Muzej Stedelijk, Amsterdam (1992); Dallas Museum of Art (1995); Muzej moderne umjetnosti, New York (1997); Muzej Folkwang, Essen (1998); Musee D'Art Moderne, Saint Étienne Métropole, Francuska (2014.); i Schirn Kunsthalle, Frankfurt (2016). Njegove instalacije izložene su u Galerie Thaddaeus Ropac, Pariz (1995), Sveučilištu Buffalo, New York (1997), Muzeju Folkwang, Essenu (1998) i Waddington galerijama (1999, 2001). Njegovi objavljeni kritički spisi uključuju dvije zbirke eseja iz osamdesetih i devedesetih godina. Godine 1996. utemeljio je Index Magazin s Bobom Nickasom, koji je uređivao do 2005. godine. Od 2002. do 2011. Halley je bio ravnatelj poslijediplomskih studija slikarstva i tiskarstva na Sveučilišnoj školi umjetnosti Yale.

Peter Halley živi i radi u New Yorku.

 

Lauren Clay živi i radi u New Yorku. Clay je dobila svoju MFA diplomu iz slikarstva na Sveučilištu Commonwealtha u Virginiji i BFA diplomu iz slikarstva na Savannah College za umjetnost i dizajn. Imala brojne samostalne izložbe u galerijiama poput Larissa Goldston, New York; Galerija Whitespace, Atlanta; i Rocky Mountain College za umjetnost i dizajn. Njezin rad je uključen u nedavne skupne izložbe u Asya Geisberg Galeriji u New Yorku; Sometime Salon, San Francisco; i Galerija Regina Rex, New York. Radovi Lauren Clay objavljeni su u ArtForumu, New York Timesu, Bomb Magazinu, Sculpture Magazinu i Art in America. Njezina umjetnička knjiga

uključena je u zbirke knjižnica Metropolitan Museum of Art, The Whitney

Muzej američke umjetnosti i Brooklyn Museum of Art.