Rigoletto
Opera
Giuseppe Verdi

Rigoletto

Po prvi put u 65 dugoj tradiciji Splitskog ljeta na Peristilu, amblematskoj festivalskoj pozornici, bit će izvedena opera Rigoletto. Veličanstvena tragična Verdijeva glazbena drama o mržnji koja ubija ljubav i nesebičnoj žrtvi bit će prikazana iz perspektive vremena u kojemu živimo. Vrijeme radnje bit će srpanj 2019, a mjesto radnje Peristil. 

Rigoletto

Prokletstvo ili ljubav

Giuseppe Verdi nije se osobito trudio priču o ljudskim sudbinama iz 16. stoljeća i visoke renesanse vjerno predstaviti u rekonstrukciji glazbenoga izraza onoga vremena. Naprotiv, slobodno se služio svim dostupnim alatima svoga vremena. Suvremenim glazbenim jezikom, oslikao je 300 godina staru priču koju je i sam bio doživio kao suvremenu, odnosno, svevremensku. Danas u 21. stoljeću, upravo na tragu tog Verdijevog pristupa i naš će biti: na sva pitanja i izazove njegovog glazbenog kazališta odgovoriti iz perspektive vremena u kojemu živimo. Vrijeme radnje bit će srpanj 2019., a mjesto radnje Peristil. 

Predstava danas pokušava odgovoriti na pitanja koja stoljećima muče naraštaje… i ne samo od šesnaestoga! Koliko vrijedi ljudska žrtva?  

Vrijedi li, naime, žrtvovati se, odreći se svoga života i predati ga za život drugog? Upravo to čini Gilda u trećem činu opere Rigoletto G. Verdija. To je njezin odgovor na svijet s kojim se sudara: pun laži, prevara, obmana, nevjere, bluda, razvrata, obijesti, lakrdije.. svijet koji nam otkriva prvi čin opere. Njezin otac, Rigoletto mrzi taj svijet. Da bi opstao ruga mu se, osvećuje, ponižava ga, ubija riječima sve koji ga okružuju. Sudbinski, na kraju će njegova slijepa i neizmjerna mržnja, zlo kojemu se u cijelosti bio prepustio, uništiti jedinu ljubav koju je bio nosio duboko u sebi – Gildu. Ona, svijet u koji je bačena sama nije znala promijeniti. Ali ta izdana, krhka i slomljena djevojka, snažne i čvrste duše, svojom nesebičnom žrtvom znala je osvijestiti nas, uzdrmati, pokrenuti. 

Govori nam: promijenite se, nemojte odustati i nemojte se predati. Niti ona se nije predala, nije pobjegla, nego je dala ono najvrijednije što ima: sebe za nas. Danas taj čin može izazvati nevjericu ili podsmjeh, ali nadamo se i potaknuti, pozvati sve nas da stvaramo bolje sutra, bolji svijet za sebe i Gildu.  

Ova predstava to želi. Pokazati nam zorno gdje smo i kamo bi smo trebali ići, da njezina žrtva ne bi bila uzaludna. 

Mržnja stvara samo mržnju. Osveta još jednu osvetu. Što u nama može izazvati nesebična ljubav koju nam nudi Gilda? Kada budete gledali i slušali Rigoletta birajte: prokletstvo ili ljubav! 

Dražen Siriščević 

Dirigent

 Ivo Lipanović

Redatelj

Dražen Siriščević

Scenograf

 Slaven Raos

Kostimograf

Juraj Zigman

Koreograf

Igor Kirov

Zborovođa

Frane Kuss

Oblikovatelj svjetla

Srđan Barbarić

Suradnica redatelja

Jelena Bosančić

Asistent dirigenta

Jure Bučević

Vojvoda od Mantove

Francesco Marsiglia, Bože Jurić Pešić

Rigoletto

Elia Fabbian

Gilda

Elena Mosuc, Marija Kuhar Šoša

Sparafucile

Ivica Čikeš, Božo Župić

Maddalena

Terezija Kusanović

Giovanna

Bjanka Ivas

Monterone

Ivan Šarić

Marullo

Marko Lasić

Borsa

Špiro Boban, Vinko Maroević

Ceprano

Mate Akrap

Grofica Ceprano

Ivona Bosančić Lasić

Vratar

Vlatko Belas

Paž

Tea Požgaj

Orkestar, Zbor i Balet HNK Split