Drame

27svi 2019

Kaligula / Britanik

Klasik klasicizma i klasik egzistencijalizma, oba zapitana nad sudbinom svijeta i ljudskog bivanja u areni nesmiljene borbe za vlast i moć, u postmodernoj dramaturškoj obradi oživljuju zajedno u čudesno svečanom prostoru Galerije Meštrović,  stvorene za uzvišenost. U formi kazališta u kazalištu, gdje vladar Kaligula, preuzimajući ulogu Britanika, igra predstavu za svoje podanike, istovremeno se  okrutno poigravajući s njima, kazalište se potvrđuje kao savjest svijeta i vremena. Predstava balansira na tankoj liniji koja dijeli fikciju od stvarnosti, a inkorporirajući poznate klasične tekstove, stvara suigru dva „luda“ diktatora, čime nas suočava s fascinantnom snagom i repetitivnošću povijesti, ali i univerzalnošću kazališne umjetnosti.

27lip 2018

Orestija

Eshilova Orestija u produkciji Spltskog ljeta najbolja je hrvatska dramska predstava po sudu žirija Nagrade hrvatskog glumišta, Marjan Nejašmić Banić za svoju je interpretaciju lika Korovođe nagrađen kao najbolji dramski glumac do 28. godina starosti, a kostimografija Mladena Radovnikovića najbolja je kazališna kostimografija u Hrvatskoj prošle godine. Spektakularna ambijentalna izvedba vraća se u punom sjaju na ovogodišnje Splitsko ljeto.

28svi 2019

Hinkemann

Višestruko nagrađivana predstava Zagrebačkog kazališta mladih (Nagrada hrvatskog glumišta 2016. i Nagrada za najbolju predstavu 31. Gavellinih večeri između ostalih) od premijere 2015. i dalje intrigira zagrebačku kazališnu publiku.

28svi 2019

Shirley Valentine

Romantična monokomedija Shirley Valentine ispovijed je žene koja je bila rezignirana, tj. pomirena sa sudbinom prihvaćanja onoga što je neizbježno pa je kroza to postala smirena, pomalo ravnodušna, osjećala je tihu bol. Živjela je u uobičajenosti životnoga tijeka kojim žive mnoge žene njezine sudbine.

27lip 2018

Smij i suze starega Splita

Kroz obredne “smij i suze“ u režiji Gorana Golovka, svjedočanstvo minulih vremena još od praizvedbe 2010. prisiljava nas da se zapitamo po kojim to načelima živimo danas. 

28svi 2019

Marlene Dietrich

Predstavu Marlene Dietrich, „monoshow“ o životu ove jedinstvene filmske i kazališne dive, Ksenija Prohaska odigrala je na nekoliko kontinenata i na četiri jezika. U povodu 20. godišnjice postojanja predstave naša nacionalna dramska prvakinja vraća se sa svojom Marlene Dietrich u Split, tamo gdje je sve počelo premijerom u HNK Split 1999. godine.

28svi 2019

Ja koja imam nevinije ruke

U ispovjednoj, dnevničkoj formi, u prvom licu, u malo poznatim autobiografskim zapisima pjesnikinje Vesne Parun glumica i autorica Vesna Tominac Matačić u svojoj jednosatnoj poetskoj monodrami razotkriva intimne traume u kojima se ogledamo kao suvremenici zajedničkog podneblja,  istog patrijarhalnog kišobrana, te materinjeg jezika.

28svi 2019

Sve o ženama

Gavranova komedija Sve o ženama najizvođeniji je njegov kazališni tekst, premijerno igran diljem svijeta, od Buenos Airesa, Rio de Janeira, Los Angelesa i New Yorka, pa sve do Pariza, Praga, Bratislave, Moskve, Mumbaia, Varšave, Krakova, Ljubljane, Sarajeva, Mostara, Klaipede, Trnave, Prištine, Novosibirska, Bangalorea... 

15vlj 2019

Susret

Susret je duboka i potresna studija o neuspjelom roditeljstvu koja nesmiljeno detektira kako nam roditelji, pogotovo očevi, u svom neznanju i strahu od emocija, mogu u ime nekog glupog macho opredjeljenja uništiti živote. 

28ruj 2017

Ol' smo za jedan dan

Marko Uvodić Splićanin amblematski je splitski autor koji je svojim živopisnim kronikama ovjekovječio, a velikim dijelom i kreirao ono što zovemo duh grada.

Theme picker