Svjetski proslavljeni gitaristički virtuozi Ana i Viktor Vidović na 66. Splitskom ljetu

Svjetski proslavljeni gitaristički virtuozi Ana i Viktor Vidović na 66. Splitskom ljetu

Svjetski proslavljeni gitaristički virtuozi Ana i Viktor Vidović na 66. Splitskom ljetu

Ponajbolji hrvatski i svjetski gitaristi, Karlovčani, sestra i brat Ana i Viktor Vidović nastupit će na 66. Splitskom ljetu Meštrovićevom Kaštilcu u četvrtak 6. kolovoza s početkom u 21h. predstavit će nam se raznovrsnim programom djelâ skladatelja od J. S. Bacha, Giulianija, Chopina, Villa-Lobosa, Albeniza i Piazzolle, ali i vlastitim skladbama Viktora Vidovića. Ana, od medija prozvana "kraljicom gitare" te Viktor, vrsni gitarist, najstarije dijete iz poznate karlovačke glazbene obitelji, dobitnici su brojnih svjetskih nagrada i priznanja.

Ana Vidović rođena je u Karlovcu 1980. u glazbenoj obitelji. Gitaru je počela svirati u petoj godini, potaknuta svirkom svog brata Viktora. Osvojila je zavidan broj nagrada diljem svijeta te je održala više od tisuću koncerata u najprestižnijim dvorana svijeta. U dobi od 13 godina bila je najmlađa brucošica u povijesti Muzičke akademije u Zagrebu. Nakon diplome u Baltimoreu 2005. započinje međunarodnu karijeru jedne od najmlađih gitarističkih virtuozkinja. Prvi je nastup imala kao osmogodišnja djevojčica, da bi do danas održala već više od tisuću koncerata u najprestižnijim svjetskim dvoranama, te na poznatim gitarističkim i drugim festivalima u Rimu, Beču, Parizu, Londonu, Salzburgu, Varšavi, Tel Avivu, Oslu, Kopenhagenu, Budimpešti, San Franciscu itd. Njezin izvanredni talent i fascinantne glazbene sposobnosti doveli su je u sam vrh glazbene elite današnjice. Pored zavidnog broja osvojenih međunarodnih nagrada dobitnica je i diskografske nagrade Porin 1999. u tri kategorije, kao i s bratom Viktorom 2009. Pregledi njezinih izvedbi na Youtube platformi dosižu višemilijunske brojke. Samo izvedba Asturias Isaaca Albeniza gledana je preko 33 milijuna puta. Svira na gitari australskog graditelja Jima Redgatea iz 2010. koju krasi topli zvuk cedrova drveta i brazilske palisandrovine.

Viktor Vidović rođen je 1973. godine u Karlovcu. U dobi od četrnaest godina upisuje Konzervatorij u Ženevi u klasi brazilske gitaristice Marije Livije Sao Marcos pod čijim vodstvom osvaja prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju glazbenih umjetnika (CIEM) u Ženevi kao najmlađi pobjednik u povijesti natjecanja, nagradu Villa Lobos te Patek Philippe za osobitu glazbenu interpretaciju. Usavršava se na salzburškom Mozarteumu, gdje u klasi prof.  Matthiasa Seidela stječe stupanj magistra umjetnosti. Za osobita umjetnička dostignuća i uspjehe tijekom studija dobiva nagradu Franz Kossak te nagradu austrijskog Ministarstva kulture. Godine 1995. prima posebnu nagradu za interpretaciju suvremene glazbe na Međunarodnom glazbenom natjecanju u Templinu. Kao finalist međunarodnog natjecanja gitarista René Bartoli u Francuskoj 2000. nagrađen je i posebnom nagradom publike. Bilježi niz zapaženih koncerata u prestižnim dvoranama diljem svijeta (Italija, Švicarska, Njemačka, Francuska, Španjolska, Portugal, Belgija, Rusija, Austrija, Mađarska, Makedonija, Slovenija, Nizozemska, Kina i dr.), a kao solist nastupao je uz pratnju eminentnih orkestara. Višestruki je dobitnik diskografske nagrade Porin.