Završeno 66. Splitsko ljeto - Judite maestru Ivi Lipanoviću i predstavi Francuzica

Završeno 66. Splitsko ljeto - Judite maestru Ivi Lipanoviću i predstavi Francuzica

Završeno 66. Splitsko ljeto - Judite maestru Ivi Lipanoviću i predstavi Francuzica

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban proglasio je zatvorenim kazališni festival 66. Splitsko ljeto na gledalištu na otvorenom splitskog poluotoka Sustipan, neposredno po završetku izvedbe plesne predstave Correr o fado. Festivalsku zastavu su spustili članovi splitskog Kulturno umjetničkog društva Jedinstvo Lucija Gugić i Toni Vranić. Na svečanosti zatvaranja prije toga objavljene su i uručene festivalske nagrade Judita, glavnog medijskog pokrovitelja Splitskog ljeta dnevnog lista Slobodna Dalmacija. Za najveće umjetničko postignuće u glazbenom programu žiri je Juditu dodijelio maestru Ivi Lipanoviću za dirigiranje premijernom produkcijom Verdijeve opere Lombardijci Opere HNK Split. Juditu za dramski program dobila je predstava Francuzica Ilije Zovka u produkciji Drame HNK Split, u režiji i izvedbi Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića. Nagrade su uručili glavni urednik Slobodne Dalmacije Jadran Kapor i urednik rubrike Kultura Siniša Kekez.

Obrazloženja nagrada:

Nagradu Judita za najbolje umjetničko ostvarenje 66. Splitskog ljeta žiri glazbenog programa Splitskog ljeta u sastavu Marija Ramljak, dirigentica, Vesna Coufal Jaić, profesorica solo pjevanja i izv. prof. dr. sc. Goran Sučić, predsjednik žirija, jednoglasno je odlučio dodijeliti hrvatskom dirigentu i šefu - dirigentu HNK Split, Ivi Lipanoviću za ravnanje operom Lombardijci u prvom križarskom pohodu talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija.

Premda rijetko izvođeno djelo u svijetu, Verdijeva opera Lombardijci u prvom križarskom pohodu, u mediteranskom Splitu zaživjela je čak dvaput: 1994. godine u zgradi HNK kao hrvatska praizvedba te ove 2020. godine na Peristilu, obje pod ravnanjem i zaslugom cijenjenog dirigenta Ive Lipanovića. Interpretacija ove kompleksne povijesne domoljubne opere velike energije i zanosa, u kojoj se izmjenjuju impresivni nastupi moćnog zbora i orkestra s romantičnim patetičnim arijama i duetima, zahtijeva promišljeno glazbeno vodstvo i interpretativnu zrelost dirigenta što je u ovoj izvedbi i postignuto. Kada dodamo i ekspresivnost Lipanovićeve dirigentske geste, pozornost publike zadržana je do posljednjeg takta. Odabrani renomirani solisti, uigrani orkestar i zbor splitske opere bili su dostojni  protagonisti Verdijeve glazbene misli vođeni prominentnom i koherentnom vizijom sjajnog hrvatskog dirigenta Ive Lipanovića. Nagrada Judita potvrda je njegove velike umjetničke osobnosti i karizme te mu od srca čestitamo. Ovim putem posebno ističemo njegovu dugogodišnju plodonosnu opernu i koncertnu djelatnost kojom je uvelike zadužio hrvatsku glazbenu scenu, a posebno splitski teatar kojemu se uvijek rado vraćao. Na tome smo mu duboko zahvalni!

Nagradu Judita za najbolje umjetničko ostvarenje 66. Splitskog ljeta žiri dramskog programa Splitskog ljeta u sastavu Alin Antunović, glumica, Vinko Mihanović, glumac, i Jasmina Parić, novinarka i kazališna kritičarka (predsjednica žirija) jednoglasno je odlučio dodijeliti predstavi Francuzica Ilije Zovka u produkciji festivala i režiji i izvedbi Snježane Sinovčić- Šiškov i Trpimira Jurkića.
Prvaci drame splitskog HNK Snježana Sinovčić-Šiškov i Trpimir Jurkić odali su ovom predstavom počast pokojnom kolegi Zovku i vratili u život kvalitetan tekst pisan iskreno i vješto, uz blagi humor s okusom tuge. Sami su realizirali gotovo čitav projekt, od odabira naslova do režije, glume i pronalaska novog scenskog prostora u Splitu, dvorišta Nadbiskupskog sjemeništa koje se pokazalo idealnim za izvedbu. Francuzica nudi ugođaj mirnoće i diskrecije, oslikavajući susret sredovječlnih, usamljenih ljudi, slabo vidljiih u šarenoj gužvi i galami svakodnenice.

Snježana Sinovčić-Šiškov kreirala je svoju Gretu vrlo životno, ocrtala je ženu koja se suzdržava, ali iz nje lako briznu smijeh, suze, i želja za životom. Jurkić je svoga Petra donio kao čovjeka naizgled pomirenog s neveselim, uredno posloženim trajanjem, a u suigri pronašli su kopču koja će spojiti dva različita karaktera.

Ovom prilikom čestitamo svim umjetnicima i njihovim suradnicima koji su realizirali dramski program u okolnostima s kojima se kazalište još nije susrelo, pogotovo mlađim glumačkim snagama koje su iznijele glavninu programa. Među njima posebno nas se dojmio i čitav tim predstave Gordana neće doći. Nagrađenoj Francuzici i ostalim predstavama Splitskog ljeta želimo uspješne izvedbe u nadolazećoj sezoni.

 

 

Splitsko ljeto svoju je respektabilnu šezdesetšestogodišnju tradiciju nastavilo i u godini u kojoj su širom svijeta otkazivane brojne, ukjučujući i najveće kulturne i sportske manifestacije. Unatoč znatno otežanim okolnostima i uz provođenje svih preporučenih protuepidemijskih mjera u koje je spadalo i osjetno smanjenje kapaciteta gledališta, 66. Splitsko ljeto brojčano nije po broju izvedbi, a sudeći po medijskim ocjenama ni po njihovoj kvaliteti, zaostajalo za prethodnim festivalskim izdanjima. Realizirano je šest premijernih naslova, ukupno 32 različita naslova u 45 izvedbi. Od toga su četiri izvedbe bile operne, 15 dramske i pet baletne, uz 14 koncerata, četiri filmske projekcije, dvije izložbe i jedno predstavljanje knjige.

Pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera uključivalo ne samo je mjerenje temperature, dezinfekciju ruku i upisivanje podataka svakog posjetitelja i učesnika izvedbi već i značajno smanjenje kapaciteta gledališta. Unatoč tome, festivalske je izvedbe s kupljenom ulaznicom posjetilo više od pet tisuća gledatelja, čemu treba dodati i one koji su pohodili besplatne programe (izložbe, promocija), a prihod s blagajne iznosi gotovo pola milijuna kuna. Za usporedbu, uobičajeni broj mjesta na Peristilu bio je prošlih godina 418, dok smo ga ove godine morali smanjiti na 130-180. Stoga je realizirani broj gledatelja, unatoč drastičnom smanjenju kapaciteta gledalištâ, izuzetno velik.

66. Splitsko ljeto održano je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i pod pokrovteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a u suradnji s: Galerijom 46, Baletom HNK u Zagrebu i Bavarskim državnim baletom, Muzejom grada Splita, Gradskim kazalištem mladih iz Splita, produkcijskom tvrtkom Music Time, Pulskim filmskim festivalom, Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata i Kinom Mediteran iz Splita, splitskim KUD Jedinstvo, Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. Generalni medijski pokrovitelj Festivala je dnevni list Slobodna Dalmacija.