Teške ljubavi
Drama
Italo Calvino/Ivan Penović

Teške ljubavi

Koprodukcija s Gradskim kazalištem mladih Split

Teške ljubavi Italo Calvino napisao je nakon što je preselio u Pariz na valu šezdeset osmaške kulturne revolucije i nakon što je pristupio grupi slavnih eksperimentalnih pisaca u kojoj su bili Raymond Queneau, Roland Barthes, Gorges Perec i Claude Lévi-Strauss. 

Teške ljubavi

Objavljene 1970., Gli amori difficili zbirka su kratkih priča o ljubavi i problemima ljubavnika u u komunikaciji. U ovim pričama Calvino, autor svjetske slave, miješa realnost i iluziju u razotkrivanju ljubavnih obrazaca i tajni naizgled obične svakodnevice. Zbirka otkriva svu Calvinovu spisateljsku genijalnost manifestiranu u načinu na koji se odabir trivijalnih fragmenata života, naizgled nezanimljivih motiva, pretvara u vrhunsku književnost.
U adaptaciji mladog dramaturga Ivana Penovića i u režiji Aleksandra Švabića, Teške ljubavi pretvaraju se u provokativnu scensku činjenicu koja istražuje ljudske odnose, ali i granice kazališne estetike.

Laka uhodanost u svakodnevno (riječ dramaturga)

Naslov ove predstave nosi ime po zbirci kratkih priča Itala Calvina napisanih 1970., u kojima pratimo avanture činovnika, supruge, kratkovidne osobe, kupačice, vojnika i vlakovnog putnika. Odnos, to jest različit prvi dojam na naslov Teške ljubavi i npr. Avantura o vojniku (svaka priča u originalnom naslovu nosi riječ avantura) odaje ideju ove predstave. Tako adaptacijom ovih priča u prvi plan postavljamo svakodnevicu, točnije uočavanje lake uhodanosti u svakodnevno, ponavljajuće, neupitno življenje. Življenje vlastitih života koji su se postavili od naše strane koliko i sami od sebe, bilo to sve ono to smo tražili ili ne. Teške ljubavi predstava je o poteškoćama u komunikaciji, a potom i u ljubavi, kao specifičnom komunikacijskom odnosu. Ljubavi prema vlastitom miru koliko i vlastitom nemiru, ljubavi prema svakodnevnim avanturama koje u očima drugih izgledaju kao loše navike ili žute minute nemirnih putnika.   

Za razliku od Cosmicomicsa ili Nevidljivih gradova, u kojima Calvino ulazi u sferu fantastike, Teške ljubavi pokazuju piščevu sposobnost hvatanja trenutka, veličanja statike slike (Mediterana), lakoću opstojanja tijela u danom trenutku čekanja, mirovanja, šutnje, pogleda u daljinu. Calvino važnost daje svim trenucima između aktivnih događanja, prikazuje ogoljenu svakodnevicu u kojoj smo pustolovi vlastitih misli, šalje u oslikanu vječnost dio života na koji ne obraćamo previše pozornosti. Samim time, ova predstava imala je kompliciran zadatak identificirati i pokazati potencijalno dramsko događanje tako vješto prikriveno Calvinovom glorifikacijom lakoće postojanja, lebdenja između vlatitih misli i ritmova života koji nas drže zajedno.    

Na koncu, Teške ljubavi, postavljene baš u Splitu, daju nam duh Italije koji je tako blizak, a tako dalek u ovim vremenima.   

Ivan Penović 

Režija i scenografija

Aleksandar Švabić

Prijevod

Morana Čale/Nedjeljka Balić-Nižić/Živko Nižić

Dramatizacija i adaptacija

Ivan Penović

Scenski pokret i asistent redatelja 

Damir Klemenić

Skladateljice

Ines Prajo/ Arijana Kunštek

Glazba i glazbeni efekti na sceni Goran Cetinić

Kostimografija 

Jana Letilović

Oblikovatelj svjetla

Siniša Čović

Oblikovatelj zvuka

Tomislav Topić

Inspicijentica

Tina Munivrana Novković

Sudjeluju

Vanda Boban Jurišić, Lidija Florijan, Ana Gruica Uglešić, Nada Kovačević, Luka Čerjan, Pere Eranović, Mijo Jurišić, Tina Munivrana Novković

Iz medija