Renata Penezić - flauta i Darko Petrinjak - gitara
Koncert

Renata Penezić - flauta i Darko Petrinjak - gitara

Renomirana flautistica Renata Penezić i gitarist Darko Petrinjak gostuju na 67. Splitskom ljetu s bogatim programom koji uključuje djela A. Vivaldija, M. Nardellija, B. Papandopula, F. Molina, G. Listeša i M. Castelnuovo-Tedesca. 

Renomirana flautistica Renata Penezić i gitarist Darko Petrinjak gostuju na 67. Splitskom ljetu s bogatim programom koji uključuje djela A. Vivaldija, M. Nardellija, B. Papandopula, F. Molina, G. Listeša i M. Castelnuovo-Tedesca. 

Renata Penezić - flauta i Darko Petrinjak - gitara

Renata Penezić - flauta i Darko Petrinjak - gitara

 

PROGRAM

Antonio Vivaldi

SONATA u g-molu RV 58

 Vivace

Alla breve

Largo

Allegro ma non presto
 

Mario Nardelli

ALLEGRO GIOCOSO 

DVA STARA DUBROVAČKA PLESA

Contradanza – Saltarello (Linđo)

 

Boris Papandopulo

TRI DIJALOGA
 

Francesco Molino

DUET op. 61 br. 3

Cantabile sostenuto   

Ecossais – Allegretto ben marcato

 

Goran Listeš

TULIPAN
 

Mario Castelnuovo-Tedesco

SONATINA

Allegretto grazioso

Tempo di Siciliana

Scherzo-Rondo. Allegretto con spirito

 

Renata Penezić diplomirala je na ljubljanskoj Akademiji za glasbo u klasi Fedje Rupela. Kao dobitnica stipendije Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) magistrirala je
 u razredu Andrása Adorjána na Hochschule für Musik u Kölnu. Već na trećoj godini studija postala je solo flautistica Zagrebačke filharmonije. Uz djelatnost u orkestru podjednako uspješno razvija karijeru solistice i komorne glazbenice, surađujući s hrvatskim i inozemnim glazbenim umjetnicima i ansamblima. Gostovala je u Europi i na Dalekom istoku, a svestranost i širinu interesa potvrđuje izuzetno širokim repertoarom, od rane do suvremene glazbe. Članica je ansambla Musica Viva od njegova osnutka 1998. godine. Redovito snima za Hrvatski radio, a ostvarila je i više zapaženih nosača zvuka, od kojih je Božićni koncert s ansamblom Musica Viva 2006. dobio nagradu Porin za najbolju izvedbu solističke ili komorne skladbe. Dobitnica je nagrade 'Milka Trnina' za 2008. godinu. Vodeći hrvatski skladatelji posvećuju joj svoja djela. Uspješnu pedagošku djelatnost razvija na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gdje djeluje kao izvanredni profesor flaute. Održava seminare iz flaute u zemlji i inozemstvu. Članica je ocjenjivačkih sudova međunarodnih flautističkih natjecanja. Voditeljica je i utemeljiteljica, uz Tamaru Coha-Mandić, Zagrebačkog ansambla flauta.


Darko Petrinjak (Zagreb, 1954.), diplomirao je kontrabas na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (u klasi prof. J. Novosela, 1975.) te gitaru (u klasi H. Quinea, 1978.) i lutnju (u klasi R. Spencera, 1980.) na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Kao kontrabasist svirao je u orkestru Zagrebačke filharmonije (1974.–75.) i u raznim komornim sastavima. Kao lutnjist nastupao je solistički, s pjevačima te u ansamblu The Elizabethan Consort. Najviše vremena posvećuje ipak gitari, svom glavnom instrumentu. Solistički je nastupao u Europi i Kini. Snimio je dvadesetak nosača zvuka (solo, u duu s violinom, violončelom, flautom, glasom, u gitarskom triju te s gudačkim kvartetom). Bio je član žirija međunarodnih gitarskih natjecanja i vodio je brojne majstorske tečajeve na muzičkim akademijama i gitarskim festivalima. Vodeći hrvatski skladatelji za njega su napisali djela za gitaru, među kojima su i četiri koncerta za gitaru i orkestar. Urednik je više notnih izdanja među kojima su sabrane pjesme uz pratnju gitare Ivana Padovca, hrvatskog gitarista i skladatelja iz 19. stoljeća. 1984. utemeljio je s I. Römerom i G. Listešom Zagrebački gitarski trio u kojemu je svirao punih 36 godina. Trio je ostvario bogatu diskografsku djelatnost, nadahnuo brojne skladatelje i nastupao u mnogim europskim zemljama. Darko Petrinjak bio je gostujući predavač na Glazbenoj akademiji Birminghama (1978.–1981.), a od 1982. predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kraljevska muzička akademija u Londonu imenovala ga je 1990. godine pridruženim članom. U domovini je primio brojne nagrade.
 

Renata Penezić

flauta

Darko Petrinak 

gitara