Predstava za žene koje su izgubile busulu i za muškarce koji žele znati više

Predstava za žene koje su izgubile busulu i za muškarce koji žele znati više

Tri prije dolaze u teatar i, gledajući antički komad imenovan po ženi, u razgovoru asocijativno isklizavaju u brojne urnebesno duhovite asocijacije na teme od antičkih Grkinja i princeza do Met Gala. Sretna ne bila, predstava kazališta PlayDrama koja parodira i propituje rodne stereotipe klasičnog dalmatinskog patrijarhata, gostuje na 68. Splitskom ljetu izvedbom u Meštrovićevom Kašteletu u subotu 6. kolovoza s početkom u 21 sat.

Predstava za žene koje su izgubile busulu i za muškarce koji žele znati više

Sretna ne bila zajednički je autorski projekt redateljice Helene Petković i dramaturginje Ivane Vuković te glumica Petre Kovačić Botić, Ane Uršula Najev i Ane Marije Veselčić koje nastupaju u ovoj potpuno ženskoj predstavi. Predstava odgovara na formativna ženska pitanja, što je čini pravom predstavom za žene, posebno za žene koje su izgubile busulu i za muškarce koji žele znati više, a nastala je „u ženskom procesu rada žena sa ženama o ženama u ženama i za žene klasificirajući se kao isključivo ženska predstava koju potpuno boli briga, uvo i đon za muški pogled. Jedini prihvatljivi muškarac je pristojni doktor Čehov, a svi ostali su samo morbidni umovi koji zapravo ne razumiju ženu, uporno je iskrivljeno reprezentirajući kroz povijest. Ali to je tekst. U podtekstu se naravno razotkrije da nisu bidni muški ništa krivi“, kaže dramaturginja Ivana Vuković. Rezultat je lepršava, otkačena, zabavna i opuštajuća predstava koja bi ženskoj publici mogla, zapisala je kritika,  „olakšanja, sestrinstva, svijest o tome da nisu same u svojim problemima i dilemama. Muškarci bi mogli nešto novo naučiti, bilo bi vrijeme.“

U ovom autorskom projektu scenografiju potpisuje Helena Petković koja je, zajedno s Ivanom Vuković, i kostimografkinja. Glazba je kreacija glumačkog ansambla i Matka Botića, a svjetlo je oblikovao Siniša Jakovčević.