Arnab Bhattacharya, virtuoz indijske klasične glazbe

Arnab Bhattacharya, virtuoz indijske klasične glazbe

Arnab Bhattacharya, glasoviti virtuoz na tradicionalnom indijskom glazbalu sarod, nastupit će na 68. Splitskom ljetu koncertom sjevernoindijske klasične instrumentalne glazbe u Podrumima Dioklecijanove palače u petak 12. kolovoza s početkom u 21 sat. Na tradicionalnom udaraljkaškom instrumentu tabla s njim će muzicirati Rohen Bose.

Arnab Bhattacharya, virtuoz indijske klasične glazbe

Arnab Bhattacharya u svijet sjevernoindijske klasične instrumentalne glazbe ušao je još u djetinjstvu. Njegov otac Swapan Bhattacharya dao mu je prve pouke, nakon čega je svoje glazbeno obrazovanje nastavio pod tutorstvom uglednog Pandita Buddhadeva Dasgupte. Arnab se u svijetu klasične indijske glazbe izdvaja sposobnošću tkanja najsloženijih tekstura zvuka čak i pri velikim brzinama muziciranja, poštujući složenu strukturu i pravila raga, temeljnog elementa klasične glazbe potkontinenta. Za njegovu se glazbu kaže da je izvrstan mix tradicionalnih i modernih formi indijske klasične glazbe, „mlado lice“ te prebogate glazbene baštine koje povezuje sve generacije slušatelja.

Rohen Bose, koji će na tradicionalnom indijskom udaraljkaškom instrumentu tabla muzicirati zajedno s Arnabom Bhattacharyom, također dolazi iz bogate glazbene obiteljske tradicije. Rođen u obitelji glazbenih legendi, bio je predodređen za karijeru glazbenika. U najranijoj dobi glazbeno ga je počeo obučavati njegov otac Debojyoti Bose, i sam legendarni glazbenik na sarodu. Potom je Rohenovu glazbenu naobrazbu preuzeo njegov ujak Kumar Bose kojeg se smatra jednim od najfinijih i najkreativnijih tabla virtuoza svih vremena.