Intimno putovanje Bosnom i ljubavnom pričom dvoje ljudi

Intimno putovanje Bosnom i ljubavnom pričom dvoje ljudi

Na 68. Splitskom ljetu, po završetku izvedbi antiratne LizistRATe, u scenskom prostoru Meštrovićeva Kaštilca 30. srpnja, s početkom u 21 sat gostuje dramska predstava Da sam ptica, nastala na bolnim iskustvima našeg nedavnog rata.  Predstava koja će gledatelje nasmijati i rasplakati intimno je putovanje Bosnom i ljubavnom pričom dvoje ljudi. 

Intimno putovanje Bosnom i ljubavnom pričom dvoje ljudi

Da sam ptica, s Dariom Lorenci Flatz i Tarikom Filipovićem pod redateljskom palicom Arije Rizvić, govori o mladom bračnom paru koji sa svojom kćerkom krajem devedesetih godina bježi iz okupiranog Sarajeva. Sa samo dvije torbe u ruci stižu u Beč u kojem iz ratnih ruševina moraju osmisliti i iznova izgraditi život te pronaći sreću.  

Predstava govori o dvije ljubavi: ljubavi jednog para koja se pod utjecajem okolnosti i vremena mijenja i osipa te ljubavi čovjeka prema njegovom zavičaju, odnosno mjestu iz kojeg je potekao, u kojem zna svaki “ćošak i haustor”. Što neko mjesto čini našim, a što od njega, nas i naših života u tuđini s vremenom nestaje, a što novo niče i raste? 

Tekstualni predložak predstave napisala je dramaturginja Nikolina Bogdanović. Tekst se temelji na osobnim iskustvima bosanskih izbjeglica prikupljenih kroz intervjue, a proširen je i obogaćen osobnim iskustvima autorskog tima čije su vlastite životne priče tijesno povezane s temom i motivima predstave.