Lado, Tanec i Jedinstvo, najbolje od folklorne baštine dvaju naroda na Sustipanu

Lado, Tanec i Jedinstvo, najbolje od folklorne baštine dvaju naroda na Sustipanu

Lado i Tanec, nacionalni folklorni ansambli Hrvatske i Sjeverne Makedonije, zajedničkim će nastupom na Sustipanu u nedjelju 17. srpnja prikazati najbolje od tradicijske umjetnosti svojih zemalja. Koncertu, koji se održava u sklopu 68. Splitskog ljeta, pridružuje se i splitsko Kulturno-umjetničko društvo Jedinstvo. 

Lado, Tanec i Jedinstvo, najbolje od folklorne baštine dvaju naroda na Sustipanu

U jedinstvenoj atmosferi, pod borovima splitskog poluotoka Sustipan, dva ansambla dat će presjek svojih najpoznatijih, antologijskih koreografija. Scenska prezentacija bogate baštine dvaju kultura imat će svojevrsnu uvertiru nastupom splitskog Kulturno-umjetničkog društva Jedinstvo. Osnovano 1919. Jedinstvo je najtrofejniji hrvatski folklorni ansambl i jedno od najstarijih hrvatskih kulturno – umjetničkih društava. 

U izvedbi najboljih, profesionalnih, nacionalnih ansambala, čuvara najvrjednije baštine svojih naroda uživat će se u dobro poznatim i omiljenim napjevima i plesovima od Ladarki do Linđa, te u Ne se beli Mare, mori, Eleno, kjerko, Jovano, Jovanke. 

LADO i TANEC, čije ime simbolizira makedonski narodni ples (oro), odavno su prepoznati kao ambasadori vlastitih zemalja po cijelome svijetu. Ovaj folklorni crossover dokaz je ne samo predanosti i neumornog pristupa radu, gotovo stalnom propitkivanju sraza povijesti i budućnosti kroz tradicijsku umjetnost, već se postavlja kao zalog za budućnost, simbolika suradnje i ujedinjenja na točki gdje oboje uživaju neupitan status izvrsnosti - plesu. 

Početak koncerta je u 21 sat.