Naša najbolja opera u svom najprirodnijem okružju

Naša najbolja opera u svom najprirodnijem okružju

Ero s onoga svijeta, najpopularniju i najizvođeniju hrvatsku operu Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će u subotu 30. srpnja na pozornici na otvorenom pokraj vrličke Česme. Po tradiciji koja je začeta 2003. u sklopu Splitskog ljeta Ero... se vraća na iskonsko izvorište inspiracije na kojem je književnik Milan Begović, rođeni Vrličanin, crpio inspiraciju za libreto opere, a Jakov Gotovac pronašao ishodište brojnih folklornih poticaja koje je majstorski uklopio u svoje remek-djelo. Izvedbom ravna maestro Hari Zlodre, redatelj je Krešimir Dolenčić. Izvedbu snima Hrvatska televizija, a izravan prijenos će biti na Trećem programu Hrvatskog radija.

Naša najbolja opera u svom najprirodnijem okružju

Protagonisti su tenor Miljenko Đuran u ulozi lukavog seljaka Miće, odnosno Ere, nacionalni prvak splitske Opere bas Ivica Čikeš bit će gazda Marko, mezzosopranistica Terezija Kusanović Markova je žena Doma, a Markova kći iz prvog braka Đula je sopranistica Antonija Teskera. Bariton Marko Lasić tumači ulogu Mlinara Sime, čobanče je Tea Požgaj. Oni, uz Zbor i Orkestar HNK Split, te plesače KUD-a Jedinstvo upotpunjavaju brojni ansambl ove predstave.

Ova postavka jedne od najcjenjenijih slavenskih komičnih opera i, u svijetu, najizvođenije hrvatske premijerno je, u režiji Krešimira Dolenčića, izvedena u studenom 2001. na sceni HNK Split pa je to čini trenutno je najdugovječnijom predstavom splitskog teatra. Prvi je put izvedena u Vrlici pokraj Česme u srpnju 2003. u sklopu festivala Splitsko ljeto i to je od tada postala svojevrsna tradicija. Kao rodno mjesto libretista Ere..., velikog hrvatskog književnika Milana Begovića, Vrlika je najprirodnije okružje za izvođenje ovog popularnog i cijenjenog naslova.

Izuzetno duhoviti libreto zbiva se u nekom malom selu podno Dinare, u vrličkom kraju u ranu jesen. Bogati mladić Mića, prerušen je, po majčinom savjetu, u siromaha kako bi provjerio voli li ga njegova izabranica. Predstavlja se kao nekakav Ero (Hercegovac) upravo stigao s drugog svijeta, svijeta mrtvih. Njegov podvig preodijevanja u namjeri da ispita ćud i odanost djevojke koju voli, razvija se u bogatom nizu komičnih situacija i zapleta.Na koncu, u sretnom završetku svi Mići oproste njegove lukave prevare i vragolije a dvoje se zaljubljenih mladih vjenčaju.

Predstava se održava i ulaznice prodaju u organizaciji Turističke zajednice Vrlika.