Večer portugalske književnosti i glazbe

Večer portugalske književnosti i glazbe

Na 68, Splitskom ljetu u atriju Galerije umjetnina u ponedjeljak 18. srpnja s početkom u 19 sati, u organizaciji Splitskog ljeta i splitske Gradske knjižnice Marka Marulića, bit će predstavljena knjiga Čuvar stada & Zaljubljeni pastir Alberta Caeira u prijevodu Meri Grubić. U glazbenom dijelu ove portugalske književno-glazbene večeri sudjelovat će Ivo Perkušić. Ulaz na književno-glazbenu večer je slobodan.

Večer portugalske književnosti i glazbe

Alberto Caeira jedan je od najznačajnijih heteronima znamenitog i do današnjih dana aktualnog portugalskog pjesnika Fernanda Pessoe. Pjesnik modernizma jedan je od najvećih pjesnika portugalskog jezika, a pisao je pod više od 70 različitih imena, heteronima. Pjesmama potpisanim jednim od najznačajnijih njegovih heteronima Alberto Caeiro, slavio je stvaralačke procese i snage u prirodi i taj se Pessoin heteronim smatra najfilozofskijim.Zbirka, upravo objavljena u izdanju nakladničke kuce Biakova d.o.o. donosi prepjev stihova iz njegove knjige iz 1946. godine i popraćena je opsežnim predgovorom autorice, doktorandice filozofije, prevoditeljice i pjesnikinje Meri Grubić.  

U književnom dijelu programa sudjeluje veleposlanica Portugala u Zagrebu Nj.E. Paula Leal da Silva, a u glazbenom, fado dijelu Ivo Perkušić. Moderatorica večeri je Lada Burić.