Novosti / Objavljeno: 7/28/2020

Mater, hvaljeni dugometražni prvijenac Jure Pavlovića na 66. Splitskom ljetu

Mater, hvaljeni dugometražni prvijenac Jure Pavlovića na 66. Splitskom ljetu

Projekcijom filma Mater u ljetnom kinu Bačvice u srijedu 29. srpnja s početkom u 21 sat započinje ciklus filmova na 66. Splitskom ljetu. Debitantski je to dugometražni film redatelja Jure Pavlovića koji je premijerno izveden na filmskom festivalu Black Nights održanom prošle godine u Tallinnu. Projekcija filma na 66. Splitskom ljetu održava se u koprodukciji s Pulskim filmskim festivalom, Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazivanje Zlatna vrata iz Splita i Kinom Mediteran.

Mater je intiman portret kompleksnog, prošlosti opterećenog odnosa majke i kćeri. Nakon mnogo godina provedenih u Njemačkoj, Jasna (Daria Lorenci-Flatz) se vraća u Hrvatsku kako bi se brinula o majci na umoru (Neva Rošić). Majka, čak i prikovana za krevet, zrači zastrašujućim autoritetom, otežavajući kćeri pokušaje da joj posljednje dane učini što lakšima. Kako dani prolaze, Jasna se zapleće u mrežu krivnje i zamjeranja od kojih je očajnički pokušavala pobjeći. Hoće li se uspjeti suprotstaviti majci ili će konačno nestati pod njezinim teškim zagrljajem? Film je sniman na lokacijama u dolini Neretve, a glavne uloge, osim dvije spomenute protagonistkinje tumače Vera Zima, Anka Vučković i Marijo Jurković, te lokalni naturščici što filmu daje posebnu autentičnost.

Jure Pavlović, rođen u Splitu 1985, za film Piknik dobio je nagrade EFA, Europske filmske akademije za kratki film čime je postao jedini hrvatski redatelj dobitnik te izuzetno ugledne nagrade, tzv. „europskog Oscara“.

Film je snimljen u produkciji hrvatske Sekvence te koprodukciji srpskog Wake Up Film & Video Productiona, francuskog Les Films de l'oeil sauvage te bosanskohercegovačkog Udruženja Novi Film.