Novosti / Objavljeno: 7/5/2021

Konferencijom za medije najavljeno 67. Splitsko ljeto

Konferencijom za medije najavljeno 67. Splitsko ljeto

Na početku konferencije ugovor o generalnom sponzorstvu OTP banke nad 67. Splitskim ljetom i sljedećom kazališnom sezonom HNK Split potpisali su predsjednik uprave Banke Balazs Bekeffy i Srećko Šestan, intendant Kazališta i ravnatelj Splitskog ljeta. Potpisivanje ugovora, koje znači nastavak duge suradnje gospodin Bekeffy prokomentirao je sljedećim riječima: „Veliko mi je zadovoljstvo što smo već preko 3 desetljeća  jedan od najvažnijih partnera Splitskog ljeta i splitskog kazališta i što OTP banka nastavlja ovu lijepu tradiciju. Tradicije i partnerstvo su jako važni elementi naših vrijednosti i na ovaj način još jednom dokazujemo našu povezanost i s gradom Splitom, i sa svim važnim događanjima u gradu Splitu.  Čast nam je ime naše banke povezati upravo sa „splitskim teatrom“ koji je bio i ostao centar kulture Splita i s jednim od najznačajnijih kulturnih događanja ovoga ljeta – Splitskim ljetom. Čestitam i 67. rođendan Splitskom ljetu, a kad vidimo program za ovo ljeto još sam ponosniji što je i OTP banka pomaže očuvanju ovog događanja i uvjeren sam da moje mišljenje dijele svi naši  klijenti, a posebno građani Splita. Siguran sam da ćemo svi uživati u ovom Splitskom ljetu, i u sljedećoj kazališnoj sezoni, a OTP banka će biti uz vas cijelim putem.“

Splitsko ljeto održat će se i ove godine u produkciji HNK Split a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Festival će započeti i prije službenog otvorenja, svojevrsnom uvertirom u kojoj će, u produkciji Gradskog kazališta lutaka Split i splitske Umjetničke akademije, biti izvedena dramska predstava Judita, u godini u kojoj obilježavamo 500. obljetnicu tiskanja prvog književnog djela na hrvatskom jeziku, Marulićeve Judite.  

Ovogodišnji program nudi 39 naslova u 47 izvedbi opernih, dramskih, baletnih predstava, koncerata, izložbi, poetskih večeri i promocija knjiga. U glazbenom programu premijerno će, nakon svečanog otvorenja 14. srpnja na Peristilu, operni ansambl HNK Split izvesti jednočinku Pietra Macagnija Cavalleria rusticana remek-djelo opernog verizma. Izvedbom će ravnati maestro Ivo Lipanović, predstavu režira Jelena Bosančić a uz Orkestar i Zbor HNK Split kao solisti nastupit će Kristina Kolar, Max Jota, Bože Jurić Pešić, Antonija Teskera, Ivona Bosančić Lasić, Paolo Gavanelli i Stefany Findrik. Dramski ansambl izvest će premijerno 2. kolovoza na Sustipanu, u režiji Dražena Ferenčine, Gloriju. Protagonisti najpoznatijeg dramskog teksta Ranka Marinkovića, mirakula u šest slika s melodramatskim zapletom ljubavne priče u izoliranoj otočkoj biskupiji, su Katarina Romac u naslovnoj ulozi i Mijo Jurišić. Balet splitskog HNK priprema čak dvije premijere. Na Sustipanu 20. srpnja premijerno će izvesti dva neoklasična baleta Venatus i Migrations u koreografiji solista Baleta Aarona Koka, a 13. kolovoza, također na Sustipanu, dvije plesne jednočinke Mozart à 2 & Don Juan postavit će renomirani francuski koreograf Thierry Malandain.  

U veličanstvenom ambijentu u Galeriji Meštrović pod autorskim pečatom Tonča Huljića, svima dobro poznatog kao velikog hitmejkera domaće glazbene scene čut ćemo njegovo novo djelo Misa Mediterana, spoj jedinstven spoj duhovne i pop-glazbe. Misa, temeljena na katoličkim zasadama vjerovanja, otvorena je svakome jer, po riječima autora, glazba pripada svima. 

Gostujući dramski program obilježit će prva realizacija nedavno potpisanog sporazuma hrvatskih narodnih kazališta o suradnji i razmjeni predstava. Tako će na 67. Splitskom ljetu biti izvedene predstave: Art Yasmine Reza dubrovačkog Kazališta Marina Držića, Kad svijeće dogore Sándora Máraia HNK u Zagrebu, predstavu Kralj Edip Sofokla i Delprata u izvedbi riječkog HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke te monooperu Dnevnik Anne Frank Grigorija Samuiloviča Frida HNK u Varaždinu. Iz Izraela dolazi monodrama Zvižduk - Moja majka je bila Mengeleova tajnica izraelskog pisca Jacoba Buchana o traumama prve generacije potomaka žrtava holokausta. Teatar Exit i Zagrebački glumački atelje izvest će predstavu Voliš li me Andreja Vajeveca, Kazalište Prijatelj predstavu za velike i male Hrvatske vile i vještice a Gradsko kazalište mladih predstavu Psi, pare i pištolji nastalu po Čehovljevim dramama Medvjed i Prosidba. Varaš ga, ne ostavljaš ga je šanson-kabare Arijane Čuline. Već kultna predstava Smij i suze straega Splita Ivana Kovačića vraća se na Sustipan. 

Osim premijerne opere Cavalleria rusticana Opera HNK Split reprizno će na Peristilu po dva puta izvesti Verdijeve Lombardijce  i Nabucco te Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca na pozornici na otvorenom kraj vrličke Česme.  

Koncertni je program bogat i raznovrstan. Odvijat će se na novouređenom Trgu Gaje Bulata pred Kazalištem gdje će se održavati besplatni koncerti kao poklon građanstvu i gostima Splita te u Meštrovićevim Crikvinama - Kaštilcu. U Kaštilcu će tako nastupiti flautistica Renata Penezić i gitarist Darko Petrinjak, bariton Matija Meić, Zbor HNK Split s programom hrvatskih antologijskih pjesama, Zagrebački kvartet ali i diva hrvatske zabavne glazbe Radojka Šverko, te Ivo Perkušić i mandolinski orkestar Sanctus Domnio s programom fado pjesama. Na Trgu Gaje Bulata muzicirat će Hrvatski gitarski kvartet, Oleg Ponomarev i Stolen Chicken Band koji će izvoditi popularnu irsku glazbu te kvartet trombona, rock band i gudači Opere HNK Split na koncertu nazvanom Queen Forever. Bogat je i izložbeni program s izložbama suvremenih djela, fotografija Borisa Bućana, izložbom suvremenog hrvatskog kipara Peruška Bogdanića, Arijana Čulina, Ljiljana Bašić i Miro Zovko postavit će izložbu slika Sve moje boje a mladi arajevski akademski slikar Marko Kusmuk predstavit će 40 ulja na platnu velikog formatau Galeriji Emanuela Vidovića. 

Nekoliko promocija knjiga održat će se, povodom Godine čitanja 2021. U suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića. 

U suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i Stožerom za civilnu zaštitu grada Splita sve će predstave biti organizirane poštivajući propisane protuepidemijske mjere.