Novosti / Objavljeno: 7/30/2021

Proslavljeni klasični gitarist Nemanja Bogunović na 67. Splitskom ljetu

Proslavljeni klasični gitarist Nemanja Bogunović na 67. Splitskom ljetu

Nemanja Bogunović počeo je svirati gitaru sa sedam godina, a prvi koncert održao je sa deset godina. Diplomirao je na Konzervatoriju za muziku u Beogradu a zapaženu međunarodnu karijeru gradio je recitalima i koncertnim nastupima u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Meksiku, Engleskoj, Irskoj, Italiji, Španjolskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji. Nastupao je i kao solist s nekoliko komornih i simfonijskih orkestara u SAD -u i Europi . Poznat je kao umjetnik s vrlo osjetljivim pristupom gitari, a njegovo sviranje predstavlja kombinaciju virtuoznosti, živopisnog izraza i nježnog zvuka. Zbog svog izvanrednog glazbenog stvaralaštva, prepoznat je kao "gitarist poetske muzikalnosti" i "džentlmen s gitarom". U njegovoj biografiji zapaženi su nastupi pred brojnim šefovima država (uključujući bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera i sovjetskog premijera Mihaila Gorbačova), članove kraljevskih kuća, kao i zvijezde poput Rogera Moorea, Barbare Streisand, Seana Penna, Kevina Costnera i mnogih drugih. Koncertirao je na mjestima kao što su The Kennedy Center u Washingtonu i zdanje Ujedinjenih naroda u New Yorku. Piše vlastitu glazbu i radi aranžmane za gitaru, a svoju prvu kompoziciju napisao je sa četrnaest godina. Njegova djela izvodili su glazbenici širom svijeta. Objavio je tri samostalna albuma, dvije knjige transkripcija za gitaru i zbirku svojih originalnih skladbi pod nazivom Kompletna gitarska djela. Međunarodno priznanje stekao je objavljivanjem albuma The Soundtrack, na kojem je snimio svoje originalne aranžmane poznatih filmskih tema, objavljene i u njegovoj knjizi Unforgettable Movie Themes, koja se prodaje u više od trideset zemalja.

2018. započeo je suradnju sa gudačkim sastavom Strings Attached koji su osnovali članovi Beogradske filharmonije s kojima je snimio i svoj novi album Bogunović svira Bogunovića.

Sopranistica Snežana Savičić Sekulić prvakinja je Opere beogradskog Narodnog pozorišta. Dobitnica više uglednih nagrada, splitskoj je publici poznata nastupom u ulozi Musette u Puccinijevim Boemima 2007.