Novosti / Objavljeno: 10/19/2021

Bijenalne nagrade Hrvatskog narodnog kazališta Split

Bijenalne nagrade Hrvatskog narodnog kazališta Split

Nagrada Ante Marušić za najbolje umjetničko ostvarenje u Operi dodjeljuje se ansamblu Opere HNK Split za izvedbu Mozartovog Requiema na Sustipanu 15. srpnja 2019. godine u izvedbi Zbora i Orkestra HNK Split pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića

Obrazloženje:
Iako se ne radi o opernom naslovu, Requiem W. A. Mozarta izveden 15. srpnja 2019. godine, svojom se snažnom emotivnom notom jednostavno izdignuo od ostalih naslova. Predvođen maestrom Ivom Lipanovićem koji se duboko unio u partituru dirigiravši cijelo djelo napamet, Zbor i Orkestar splitske opere uz također splitske soliste nagradili su publiku vrhunskim glazbenim doživljajem koji nikoga od prisutnih nije ostavio ravnodušnim. Uzevši u obzir i povod izvođenja navedenog djela, Povjerenstvo je imalo više nego jasnu viziju zašto ovaj koncert okruniti nagradom „Ante Marušića“.

Nagrada Marko Fotez za najbolje umjetničko ostvarenje u Drami dodjeljuje se redateljici Nenni Delmestre.

Obrazloženje:
U sezonama za koje se dodjeljuje bijenalna nagrada, redateljica Nenni Delmestre režirala je dvije izuzetno umjetnički vrijedne kazališne predstave koje su podigle razinu kvalitete dramskog repertoara i postigle zapažen uspjeh i kod publike i kod struke: Kušnju prema tekstu Arthura Millera i Laponiju prema tekstu Cristine Clemente i Marca Angeleta. Predstava Kušnja 2019. godine bila je nominirana i za Nagradu hrvatskoga glumišta. Redateljica Nenni Delmestre u ovim je dvjema predstavama snažnim redateljskim potezima glumcima omogućila ekspresivan glumački izraz, a publici uz poziciju promatrača 'dodijelila' i poziciju aktivnog sudionika koji kroz snažne angažirane poruke preispituje vlastite moralne vrijednosti i postupke u kolektivnoj društvenoj stvarnosti.

Nagrada „Ana Roje“ za najbolje umjetničko ostvarenje u Baletu dodjeljuje se solistici Baleta HNK Split Matei Milas

Obrazloženje:
Dugogodišnja balerina Hrvatskog narodnog kazališta Split koja na najbolji mogući način predstavlja hrvatsku baletnu školu. Njen veliki umjetnički doprinos svim baletnim predstavama na našim i stranim pozornicama je neupitan. Surađivala je s istaknutim koreografima i uvijek bila spremna dati sve od sebe. U sezonama 2018/2019. i 2019/2020 publiku je očarala kao Snježna kraljica u Orašaru, Zima u Četiri godišnja doba Astora Piazzolle te u baletima CoppeliaGusar i Derviš i smrt.

Nagrada „Rudolf Bunk“ za najbolju kostimografiju, scenografiju i dizajn Povjerenstvo je odlučilo dodijeliti oblikovatelju zvuka Anti Balarinu Đipalu za njegov doprinos izvedbi Requiema Wolfganga Amadeusa Mozarta na Sustipanu, 15. srpnja 2019.

Obrazloženje:
Nagrada „Rudolf Bunk“ ide u ruke samozatajnom oblikovatelju zvuka Anti Balarinu Đipalu, a upravo takav zvuk nam je i emitirao u izvedbi Requiema W. A. Mozarta, 15. srpnja 2019. na Sustipanu. Ono što je odalo publici da nije u koncertnoj dvorani tek je miris bora i poneka barka koja se čula u daljini. Slušatelji su na otvorenom mogli uživati u besprijekornom akustičnom doživljaju u kojem su se  prepoznavale i najsitnije nijanse. Simbioza Zbora i Orkestra bila je jednako ostvarena u svim stavcima od moćnog Dies irae do emotivne Lacrimose. Upravo zbog te jasnoće ostvarene u vrlo zahtjevnom prostoru naša Nagrada više nego zasluženo ide u ruke kolegi Anti Balarinu Đipalu.

Nagrada „Ivo Tijardović“ za najbolje umjetničko ostvarenje i rad u Hrvatskom narodnom kazalištu Split Povjerenstvo je odlučilo dodijeliti solistu Baleta HNK Split Levu Šapošnikovu

Obrazloženje:
U svom dugogodišnjem umjetničkom radu kao solist Baleta HNK Split donosio nam je vrhunske kreacije, kako u klasičnom tako i u modernom izričaju.Radio je s istaknutim hrvatskim i svjetskim koreografima te ostavio dubok trag na baletnoj sceni grada Splita.Često je predstavljao Balet HNK Split na gostovanjima u inozemstvu. Uz ples, u HNK Split, bavio se i koreografijom za dramske i operne predstave te asistirao mnogim koreografima u raznim baletnim produkcijama. Radio je i na edukaciji mladih kako bi im na što bolji način približio svijet baleta. Dva puta je nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta. Danas, uz nastupe u baletnim predstavama, radi i kao baletni majstor prenoseći svoje dugogodišnje iskustvo na mlađe plesače.

Povjerenstvo je odlučivalo u sastavu: Andro Krstulović Opara, arheolog, povjesničar umjetnosti i zastupnik u Hrvatskom saboru, predsjednik Povjerenstva; Jure Bučević, ravnatelj Opere HNK Split; Ilir Kerni, ravnatelj Baleta HNK Split; Marina Vujčić, ravnateljica Drame HNK Split; Maja Medić, počasna Konzulica Talijanske republike; Željka Škaričić, ravnateljica PAP/RAC-a; Damir Mrkonjić, informatičar