Novosti / Objavljeno: 10/25/2021

Kiklop, najnagrađivanija predstava prošlog festivalskog izdanja na zatvaranju 31. Marulićevih dana

Kiklop, najnagrađivanija predstava prošlog festivalskog izdanja na zatvaranju 31. Marulićevih dana

Na 30. Marulićevim danima ova je predstava dobila pet nagrada Marul i tako bila najuspješnija festivalska predstava. Kiklop je dobio Marula kao najbolja predstava u cjelini, Saša Anočić nagrađen je za najbolju režiju a i za adaptaciju teksta, Franji Dijaku pripao je Marul za glumačko ostvarenje a Zdravku Stolniku za oblikovanje svjetla.

Kiklop Ranka Marinkovića neosporno se ubraja među klasična djela hrvatske književnosti 20. stoljeća, a neki ga smatraju i prvim postmodernim hrvatskim romanom. Na jednoj razini, Kiklop je hommage boemskom ozračju međuratnoga Zagreba u kojem je Tin Ujević živio,  pisao i obilazio kavane, ta poprišta intelektualnih nadmetanja jednog od posljednjih naraštaja umjetnika-erudita. U tom miljeu kreće se gotovo arhetipski lik Melkiora Tresića, mladoga intelektualca u potrazi za identitetom, u isti mah zadivljena i zgađena plejadom likova s kojima se želi poistovjetiti, kao što su očinske figure pjesnika Maestra te zbunjujućeg Uga, istodobno neodoljivog, odvratnog i smiješnog. Na drugoj razini, roman je i ljubavna priča kojoj je u žarištu Žena-Nepoznanica. Melkior joj nadijeva ime Vivijana, prema francuskoj glumici Viviane Romance, stvarajući u umu i mašti utjelovljenje vječne žudnje koja poprima obrise niza mitskih i literarnih žena, budeći u Melkioru neizdrživu ljubomoru, ali i idealističku čežnju za ljepotom. Ovaj roman složene strukture može se čitati realistično, kafkijanski, pa čak i pirandellovski, a da se njegova slojevitost pritom ne iscrpi, čemu teži i nova scenska adaptacija – nakon više od četiri desetljeća – koju potpisuje redatelj predstave, nažalost prerano preminuli, Saša Anočić.

U ovoj velikoj, ansambl-predstavi glavnu ulogu Melkiora tumači Frano Dijak, Maestro je Siniša Ružić, a Ugo Živko Anočić, a pored njih protagonisti su: Amar Bukvić, Filip Šovagović, Dijana Vidušin, Hrvoje Klobučar, Martina Čvek, Sven Medvešek, Nenad Cvetko, Janko Rakoš, Andrej Dojkić, Natalija Đorđević, Ivica Pucar, Ivan Grčić, Antonija Stanišić Šperanda, Andrej Kopčok, Đorđe Kukuljica, Nikola Baće, Anja Đurinović Rakočević, Matija Antolić i Matea Kasaić.

Pored redatelja, autora dramatizacije i scenografa Saše Anočića autorski tim čine još i dramaturginja Petra Mrduljaš, kostimografkinja Marita Ćopo, autor glazbe Matija Antolić, autorica video-materijala Jelena Sušac, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik, suradnica za scenski govor Ivana Buljan Legati, te asistent scenografa Tomica Hrupelj.