Novosti / Objavljeno: 10/26/2021

Hotel Zagorje najbolja i najnagrađivanija predstava 31. Marulićevih dana

Hotel Zagorje najbolja i najnagrađivanija predstava 31. Marulićevih dana

Hotel Zagorje, autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić, u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella najbolja je predstava u cjelini po odluci Ocjenjivačkog suda 31. Marulićevih dana. Za režiju iste predstave Marula je dobila redateljica Anica Tomić, kojoj je, zajedno s Jelenom Kovačić pripao i Marul za najbolju kazališnu dramatizaciju predstave. Dijana Vidušin dobila je Marula za kreaciju uloge Ivane a Igor Vasiljev video-projekcije i scenografiju predstave Hotel Zagorje. Dijanu Vidušin za najbolje glumačko ostvarenje Festivala nagradio je i žiri čitatelja medijskog pokrovitelja, dnevnog lista Slobodna Dalmacija.

Nagrade Marul, osim Dijane Vidušin, dobili su i Ines Bojanić za uloge Babice i Roze u predstavi Gruntovčani te za ulogu Patricije u predstavi Umri ženski, obje u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, te Matija Šakoronja za ulogu Dudeka u predstavi Gruntovčani. Nagradu Marul za najbolji suvremeni dramski tekst festivalske predstave ocjenjivački sud 31. Marulićevih dana odlučio je  - ne dodijeliti.

Obrazloženja nagrada Marul:

Nagrada Marul za najbolju predstavu u cjelini na 31. Marulićevim danima dodjeljuje se predstavi HOTEL ZAGORJE, Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić, u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella

Predstava Hotel Zagorje vehementno je bljesnula na ovogodišnjem festivalu hrvatske drame opravdano zauzimajući visoko mjesto na ljestvici prikazanih predstava. Autorski projekt precizno fokusiran na temu i izvedbu, režija smisleno i kreativno prati sve silnice priče stavljajući u prvi plan sjajne  glumačke kreacije snažnih glumačkih osobnosti Dijane Vidušin, Ksenije Pajić, Perice Martinović, Bojane Gregorić Vejzović, Lane Menige, Antonije Stanišić Šperanda i Tene Nemet Brankov te autorski tim koji svojim kreativnim angažmanom doprinosi dojmljivoj i katarzičnoj izvedbi.

 

Nagrada “Marul” za  najbolju režijuna 31. Marulićevim danima dodjeljuje se Anici Tomić, za režiju predstave HOTEL ZAGORJE

Režija Anice Tomić nadahnuto, hrabro i više nego umješno objedinjuje sve elemente kazališnog čina u značenjski i emocionalno bogatu umjetničku cjelinu. Njezin izvanredan rad s glumačkim ansamblom u kojem sve glumice i jedan glumac ostvaruju punokrvne i životne uloge, naročit tempo i ritam predstave postignuti brzim izmjenama psiholoških dinamika u suglasju s uporabom glazbe, svjetla, scenografskih elemenata i video projekcija, čine gledanje predstave „Hotel Zagorje“ nezaboravnim kazališnim iskustvom.

Nagradu za najbolje umjetničko ostvarenje u kategoriji scenografija, kostimografija, dizajn svjetla, originalna glazba… osvojio je Igor Vasiljev za video projekcije i scenografiju, u predstavi HOTEL ZAGORJE, Anice Tomić i Jelene Kovačić.

Scenografija i video-projekcije Igora Vasiljeva isprva djeluju nenametljivo i skromno, da bi prema kraju predstave, u iznenađujućim dramaturško-redateljskim promjenama, poprimile obilježja monumentalne metafore unutarnjih ljudskih stanja: strahova, gubitka, previranja, iščekivanja, ljubavi i nade. Karakter i značenjsko bogatstvo ovih elemenata predstave „Hotel Zagorje“ urezuju se u svijest gledatelja gotovo kao metafizička objava.

Nagrade za glumačka ostvarenja dobili su Dijana Vidušin, za ulogu Ivane u predstavi Hotel Zagorje, Ines Bojanić za uloge Babice i Roze u predstavi Gruntovčani te Patricije u predstavi Umri ženski i Matija Šakoronja, za ulogu Dudeka u predstavi Gruntovčani.

Obrazloženja:

Dijana Vidušin dobila je Marula za glumačko ostvarenje zbog uvjerljivo dočarane dubine neizvjesnosti iz koje se protagonistica bezuspješno pokušava iskopati, i dalje, desetljećima, iščekujući oca, službeno ubilježenog u rubriku "nestali u Domovinskom ratu"

Ines Bojanić, stvorila je snažnu glumačku energiju uloženu u podjednako dojmljivo igranje triju potpuno različitih junakinja iz, samo naizgled nevažnoga, "drugog plana".

Matija Šakoronja zaslužio je ovu nagradu zbog vještine kojom se uspio othrvati izazovu kopiranja svima znanog predloška, a ipak, u sasvim novom kontekstu, zadržati njegov karakter naivnog, dobrodušnog sanjara.

Nagrada Marul za najbolju kazališnu dramatizaciju dodjeljuje se Anici Tomić i Jeleni Kovačić, za predstavu Hotel Zagorjeautorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić, u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella

Odluka da se priča o sudbini jedne desetogodišnje djevojčice ispriča iz ženskog fokusa intrigantna je dramaturška okosnica koja obilježava predstavu. Pratimo priče majki, bake, prijateljica i protagonistice Ivane koje razotkrivaju njihove  tužne ali jake živote u borbi s nesrećom koja ih je snašla. Iz romana Ivane Bodrožić selektiraju priče podatne kazališnoj poetici te stvaraju autorski projekt fragmentarne dramaturgije koja ima snažnu i prodornu poruku.

 

Ocjenjivački sud radio je u sastavu: Željka Turčinović, teatrologinja, predsjednica žirija, Renato Baretić, književnik, Goran Golovko, redatelj, Andrea Mladinić, glumica i Mladen Radovniković, kostimograf.

 

Gledatelji Marulićevih dana ocjenama od 1 do 5 ocjenjivali su viđene predstave, a najvišu prosječnu ocjenu od čak 4,96 dobila je predstava Francuzica Ilije Zovka HNK Split u izvedbi i režiji Snježane Sinovčić-Šiškov i Trpimira Jurkića. Prosječna ocjena publike svim predstavama bila je visokih 4,54.

Žiri čitatelja Slobodne Dalmacije Obrazloženje nagrade medijskog pokrovitelja Slobodne Dalmacije:

Dijana Vidušin je u ulozi Ivane postigla najviše što glumica može postići – gledatelj nema osjećaj da glumi. Dijana postaje Ivana koja nevjerojatno moćno i dojmljivo spoja patnju i nadu više puta zgaženog Vukovara i njegovih žitelja. Iznijansiranim verbalnim izričajem te suverenim vladanjem scenom i scenskim pokretom, ostvarila je "neopisivu lakoću glume o teškoći postojanja".

Žiri čitatelja Slobodne Dalmacije odlučivao je u sastavu: Željka Škaričić, Maja Dvornik, Ante Župa i Ivanka Ivančević nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na 31. Marulićevim danima dodijelilo je Dijani Vidušin za ulogu u predstavi "Hotel Zagorje".

 

Nagrađenima će biti uručena nagrade Marul, skulpture akademskog kipara Kažimira Hraste, a dobitnici nagrade čitatelja Slobodne Dalmacije pripada skulptura Nives Čičin-Šain.

Na 31. Marulićevim danima, koji su bili posvećeni obilježavanju 500. obljetnice prvotiska prvog književnog djela na hrvatskom jeziku, Judite Marka Marulića, u konkurenciji za nagrade izvedeno je 11 predstava. Izbornica Gordana Ostović izabrala je 13 hrvatskih drama, a dvije zbog produkcijskih i zdravstvenih razloga nisu mogle biti odigrane.