Novosti / Objavljeno: 10/29/2021

Kukci... zaustavljena priča, posljednja predstava Saše Anočića, ponovno na sceni

Kukci... zaustavljena priča, posljednja predstava Saše Anočića, ponovno na sceni

Na premijeri, zapisala je kritika „život se spojio s kazalištem (...) stopile su se u jedinstvenu energiju i umjetnost i emocije prema pokojnom umjetniku“.

„Ekipi Kukaca... Saša Anočić je u naslijeđe, osim gotovih režijskih rješenja za najveći dio predstave, ostavio i energiju zajedništva koja je presudila u odluci da izvedemo predstavu do kraja. Saši dugujemo da publici pokažemo njegovu posljednju predstavu, iako je njegov rad zaustavljen u samoj završnici – ili baš zato što je tako okrutno zaustavljen. Radimo to s tugom i ponosom, iz dišpeta prema smrti i iz ljubavi prema svemu što smo s njim podijelili. Kukci možda jesu zaustavljena priča, ali zaustavljena priča čiji glas neće utihnuti“ zapisala je tom prilikom ravnateljica Drame HNK Split Marina Vujčić.

U drami pratimo priču čovjeka koji bježi od ljudi i zalazi duboko na teritorij antropomorfnih kukaca koji se ponašaju na čovjeku svojstven način. . Dokoni leptiri opsjednuti su svojim ljubavnim dramama, materijalistički nastrojeni balegari sebično su orijentirani na stjecanje dobara, a diktatori mravi militaristički zaposjedaju teritorij i vlast. Koristeći satiru i društveno angažiranu poruku, prije svega antiratnu, braća Čapek obračunavaju se s kolektivnim obrascima nasilja, isključivosti i egzistencijalne dezorijentiranosti koji su aktualni i danas koliko i prije sto godina, kad je ova drama nastala. Predstava preispituje vječne teme oko kojih se vrti naša egzistencija – bez obzira na to jesmo li ljudi, leptiri, balegari ili mravi u svim našim mravinjacima koje priroda mora istrpjeti.

U predstavi igraju: Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić, Maro Drobnić, Pere Eranović, Mijo Jurišić, Zorana Kačić Čatipović, Andrea Mladinić, Marjan Nejašmić Banić, Stipe Radoja, Katarina Romac, Ana Marija Veselčić i Monika Vuco Carev. Asistent redatelja bio je Branimir Rakić, dramaturg Jasen Boko, kostimografkinja Barbara Bourek, scenografkinja Vesna Režić, skladatelj Matija Antolić, scenski je pokret oblikovala i uvježbala Anja Ostojić, oblikovatelji svjetla i zvuka su bili Srđan Barbarić i Marko Mandić. Asistentica kostimografkinje bila je Maja Peruzović, a asistentica scenografkinje i autorica videoprojekcija Nikolina Kuzmić.

Izvedbe su na programu HNK Split svakog dana od srijede do subote, 3 – 6. studenog a započinju u 19:30h.