Novosti / Objavljeno: 11/19/2021

Izvedbama Esmeralde započinje sezona klasičnog baleta

Izvedbama Esmeralde započinje sezona klasičnog baleta

Predstave se ne izvode uz živu orkestralnu glazbu već uz audiosnimku Orkestra i ženskog zbora HNK Split kojom je ravnao maestro Jure Bučević. Kao protagonisti u izvedbama će se izmjenjivati dvije postave solista splitskog Baleta. U naslovnoj ulozi Esmeralde izmjenjivat će se tako Eva Karpilovska (23. i 24.11.) i Nozomi Miura (26. i 27.11.) a Phoebus de Chateaupers  bit će Aubin Le Marchand (23. i 24.11.) i Ivan Boiko (26. i 27.11.). Quasimoda će utjeloviti Daniel Jagar koji je za tu ulogu nominiran za najugledniju hrvatsku kazališnu nagradu, onu Hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje muške baletne uloge. Nominaciju je zaslužila i Bojana Lipovšćak kao baletna umjetnica do 28 godina. Ostale uloge tumače solisti: Nozomi Miura, Hazuki Tanase, Aaron Kok, Rio MorisawaYezi JungHyejin Kim, Daniel Hoek, Yuto Mutai, Matea Milas, Yezi Jung, Alexandra Smeljanski, Bojana Lipovšćak, Minori Nakayama, Demelza Lesage, Tiri Berge, Ania Bartkowski, Igor GluškovDmitrij Rodikov, Silviu Tanase, Sanja BikićMatea Milas, Kristina Burić te Baletni ansambl i Baletni studio HNK Split.

Za ljubav lijepe Ciganke Esmeralde natječe se cijeli Pariz, no ona voli kapetana Phoebusa, koji je zaručen s Fleur. Složeni romantičarski zaplet i živopisni likovi glavno su obilježje libreta Julesa Perrota na kraju kojega, nakon svih peripetija, pokušaja otmice i ubojstva, raskidanja zaruka i lažnih optužbi, pravda i ljubav pobjeđuju. Glazbu krase brojni elementi potrebni klasičnom baletu i funkcionalna je u odnosu na priču. Esmeralda je balet koji otvara velike mogućnosti solistima i ansamblu i omogućuje im da karakteriziraju zanimljive likove koje tumače. Sama naslovna uloga fatalne i temperamentne Esmeralde u tehničkom smislu jedna je od najizazovnijih ali i najzahvalnijih uloga cjelokupne baletne literature. 

Autorski tim osim koreografa Medvedeva i Feče te dirigenta audiosnimke Jure Bučevića čine još i: kostimograf i scenograf Pavol Juraš, oblikovatelj svjetla Srdan Barbarić, oblikovatelj tona Petar Ivanišević, baletni majstori Albina Rahmatullina, Elena Nikolaeva i Lev Šapošnikov, Ankica Matijaš kreirala je i izradila oglavlja. Korepetitorica i glazbena voditeljica je Irina Nikolenko, a asistentica produkcije Gorenka Žižić Jagar.