Novosti / Objavljeno: 12/15/2021

Omiljena božićna baletna bajka i ovog adventa na sceni HNK Split

Omiljena božićna baletna bajka i ovog adventa na sceni HNK Split

U skladu s mjerama prevencije pandemije, Balet HNK Split plesat će uz audio-snimku koju je Orkestar i ženski zbor splitske Opere snimio pod ravnanjem maestra Harija Zlodre, a ne uz živu orkestralnu glazbu. I ove godine, Orašar se izvodi po koreografiji i režiji Waczlawa Orlykowskog koje je prenijela Božica Lisak, u verziji koja je na sceni HNK Split premijerno izvedena 2013. Ukrajinski koreograf  Orlykowski Orašara je 1970. postavio u Zagrebu i ta je koreografija postala referentnom točkom za sve kasnije produkcije tog baletnog naslova u Hrvatskoj.

Predstave će izvoditi više postava protagonista pa će tako U ulozi djevojčice Klare izmjenjivat će se Nozomi Miura, Eva Karpilovska, Rio Morisawa i Hazuki Tanase, Vila šećera bit će Eva Karpilovska, Hazuki Tanase i Nozomi Miura, Princ će biti Aaron Kok, Aubin Le Marchande i Daniel Hoek, Orašara će tumačiti Yuto Mutai, Lien Geslin-Vinck, Emanuel Ippolito i Daniel Širvinski, Drosselmeyera će igrati Silviu Tanase, a Snježna kraljica će biti Matea Milas, Bojana Lipovšćak i Hyejin Kim. Brojne uloge ove raskošne baletne bajke tumačit će više od stotinu izvođača koji će se izmjenjivati na pozornici splitskog teatra, uključujući i polaznike i polaznice svih uzrasta Baletnog studija, te polaznice Odjela za klasični ples Glazbene škole Josipa Hatzea. Najmlađi učesnik ove baletne bajke za male i velike ima tek šest godina.

Radnja Orašara započinje na Badnju večer. Djeca se vesele poklonima, a djevojčica Klara od svog omiljenog kuma Drosselmeyera dobiva lutka orašara, koji umije lomiti prave orahe. Djeca odlaze na počinak i tada započinje čarobni svijet dječjeg sna. Tu Klara svoju igračku spašava od opake vojske miševa, Orašar i božićni bor rastu, Orašar se pretvara u prekrasnog princa koji Klaru vodi na dvor svog oca, Kralja slatkiša koji za nju priređuje veličanstvenu svečanost...

Orašar je naslov atraktivan svim uzrastima publike pa sve predstave nisu u uobičajenim večernjim terminima kako bi bile prilagođene i dječjoj publici. Izvedbe 16., 17. i 20. prosinca započinju u 19:30h, ona 18. prosinca u 17h, nedjeljna predstava 19. prosinca u 12 h, a izvedbe 21. prosinca, te 10. i 11. siječnja sljedeće godine u 18h.