Novosti / Objavljeno: 8/5/2022

Virtuozi barokne glazbe Laura Vadjon i Pavao Mašić

Virtuozi barokne glazbe Laura Vadjon i Pavao Mašić

Izvodit će sonate Johanna Heinricha Schmelzera, Darija Castella, Antonija Vivaldija, Georgea Friderica Handela i  Arcangela Corellija te jednu Handelovu suitu.

Laura Vadjon ravnateljica je i prva violina Hrvatskog baroknog ansambla s kojim od 1999. godine koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu, donoseći na pozornice brojne hrvatske praizvedbe djela zaboravljenih skladatelja kao i velikana razdoblja glazbenog baroka i klasike. Redovito surađuje s nizom najznačajnijih imena svjetske barokne glazbene scene,a svirala je i s raznim uglednim ansamblima u zemlji i inozemstvu. Članica je London Handel Orchestra s kojim redovito nastupa u Velikoj Britaniji,napose na London Handel Festivalu svakog proljeća,u prestižnim dvoranama i crkvama. U interpretaciji solističke i komorne glazbe ostvarila je mnogo uspješnih koncertnih i diskografskih projekata, a posebno se istaknula kao interpret glazbe ranog talijanskog baroka te djela Händela i  Mozarta. Glazbenica je izuzetno prepoznatljivog i osebujnog tona, stila te glazbeno interpretativne delikatnosti, a odlikuje se originalnim i promišljenim izvedbama uz veliko poznavanje dramatskih i afektivnih značajki glazbe baroknog razdoblja. Laura Vadjon muzicira na autentičnom povijesnom glazbalu, radu talijanskog graditelja Giovannia Battiste Guadagninia iz 1751. godine. Promicateljica je izvornog zvuka glazbe starih epoha i svoj entuzijazam prenosi na suradnike, studente i publiku. 

Raznovrsni interesi umjetničkog djelovanja čembalista Pavla Mašića obuhvaćaju repertoar baroka i romantizma s naglaskom na opusima J. S. Bacha, te francuskih i hrvatskih skladatelja što rezultira upečatljivim, virtuoznim i vrlo cijenjenim nastupima. Kvaliteta njegova umjetničkog djelovanja prepoznata je s više od 25 važnih inozemnih i domaćih nagrada među kojima se izdvajaju nagrade na međunarodnim natjecanjima orguljaša u Lausanni, Zaragozi i Puli, a jedini je hrvatski kandidat koji je sudjelovao na čuvenom svjetskom natjecanju orguljaša u St. Albansu (UK) u više od 50 godina njegova postojanja.