Predstave / Concert Objavljeno: 9/28/2022

Simfonijski koncert Orkestra Opere HNK Split

Simfonijski koncert Orkestra Opere HNK Split

PROGRAM

Petar Iljič Čajkovski: Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35

Modest Petrovič Musorgski / Maurice Ravel: Slike s izložbe

 

Violinist Stephen Waarts rođen je u San Franciscu 1996. godine. Prvu glazbenu naobrazbu stječe kod Krishnabai Lewisa, a kasnije kod Jenny Rudin i Stevea Lightburna. Diplomirao je na Curtis institutu u Philadelphiji u klasi Aarona Rosanda. Sa samo 17 godina pobijedio je na Međunarodnoj audiciji za mlade koncertne umjetnike u New Yorku. Kao uspješan glazbenik od najranije dobi, Waarts je izveo preko četrdeset standardnih ali i rijetko izvođenih violinskih koncerata nastupajući kao solist uz Europski komorni orkestar, Antwerpski simfonijski orkestar, Belgijski nacionalni orkestar, Lucernski simfonijski orkestar, Halle orkestar, Clevelandski orkestar, Bilkent simfonijski orkestar… Surađivao je s dirgentima kao što su Christoph Eschenbach, Marin Alsop, Constantinos Caevdis, Nicholas McGegan, Maxime Pascal i Elim Chan.

Strastveni recitalist i komorni glazbenik, Waarts je održao recitale u koncertnim dvoranama diljem svijeta (Philharmonie Luxembourg, Philharmonie Haarlem, Fundación Juan March, Lincoln Center for the Performing Arts, Auditorium du Louvre, Vancouver Recital Society, Wigmore Hall uz Boulez Saal, Concertgebouw Amsterdam). Waarts redovito nastupa i na festivalima. Stephen Waarts je dobitnik mnogih prestižnih nagrada, a među posljednjima treba izdvojiti prestižnu nagradu Avery Fisher (2017.), nagradu za najboljeg solista na festivalu Festspiele Mecklenburg-Vorpommern (2017.), te nagradu International Classical Music Awards Orchestra (2019.).

U sezoni 2022./23. Waarts će debitirati s Konzerthausorchester Berlin sa Stephanie Childress, te s Izraelskim filharmonijskim orkestrom pod ravnanjem Sir Andrása Schiffa. Waarts će aktualnu sezonu nastaviti koncertima s Filharmonijom Zuidnederland, orkestrom Cappella Aquileia na Opernom festivalu u Heidenheimu te Nash ansamblom. Ove godine objavljena je Waartsova prva snimka koncerta za Alpha Classics: Mozartov Koncert za violinu, br. 1 s Camerata Schweiz pod vodstvom Howarda Griffithsa. Stephen je trenutačno stipendist na Akademiji Kronberg te član programa Zaklade Orpheum za razvoj mladih solista.