Novosti / Objavljeno: 4/27/2023

Preminuo je maestro Nikolaj Žličar

Preminuo je maestro Nikolaj Žličar

Rođen je u Ormožu 16. siječnja 1949., a dobar dio svoje umjetničke karijere proveo je u Hrvatskoj, među ostalim i u HNK Split.

Djetinjstvo je proveo u Dubrovniku gdje je završio gimnaziju i srednju glazbenu školu. Na Akademiji za glazbo u Ljubljani diplomirao je dirigiranje kod mentora Danila Švare, nakon čega je poslijediplomski studij proveo kod maestra Antona Nanuta. Tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća u HNK Split obnašao je dužnost korepetitora i dirigenta u Splitskoj operi, a kraće vrijeme obnašao je i dužnost direktora Opere. Bio je ravnateljem opere u kazalištu u Ankari, te u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Kao dirigent opera i simfonija nastupao je na brojnim pozornicama bivše Jugoslavije, Njemačke, Austrije, Italije, Rusije, Bugarske, Češke, Južne Koreje…

Surađivao je s mnogim poznatim ansamblima, kao što su Simfonijski orkestar Slovenske filharmonije, Simfonijski orkestar RTV Slovenije, Simfonijski orkestar RTV Zagreb, „Bruckner orkestar“ Linz, Lenjingradska filharmonija, Orkestar Bečkeradiotelevizije.