Novosti / Objavljeno: 4/28/2023

Ples je sreća…. i zato plešite! Proslava Međunarodnog dana plesa pred splitskim teatrom

Ples je sreća…. i zato plešite! Proslava Međunarodnog dana plesa pred splitskim teatrom

U sklopu programa otvorenog za sve zainteresirane ljubitelje plesne umjetnosti stotinjak najmlađih splitskih plesača će pokazati što su naučili pod vodstvom i u koreografiji svojih pedagoga Tanje Cvitanović, Albine Rahmatulline, Marjane Marević Muslim, Elene Nikolaeve i Remusa Dimachea.  

Okupljenoj će publici biti pročitani i ulomci poruke baletnog prvaka Tomislava Petranovića koji je svoju nadahnutu poruku završio riječima: Ples je sreća…. i zato plešite! 

Međunarodni dan plesa pokrenuo je Međunarodni plesni odbor (International Dance Committee) koji djeluje pri svjetskom ITI- ju (Međunarodni kazališni institut) s intencijom stvaranja okvira za dijalog i suradnju velike svjetske plesne zajednice te promicanje plesne umjetnosti i jačanje njezinog kulturnog i političkog položaja na međunarodnoj razini. 29. travnja slavi uspomenu na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora Jean Georges Noverrea, začetnika modernog baleta. Svake godine na taj se dan diljem svijeta šalje poruka poznate osobe iz svijeta plesa, a među autorima poruka do sada su pored ostalih bili i Robert Joffrey, Chetna Jalan, Merce Cunningham, Hans van Manen, Murray Louis, Maja Pliseckaja, Maurice Bejart, William Forsythe i dr. Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je da se na taj dan podsjeti javnost na ovaj umjetnički oblik te uživa u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.