Novosti / Objavljeno: 10/7/2011

Gostovanje opere Medij HNK u Šibeniku

Gostovanje opere Medij HNK u Šibeniku

Gostovanjem opere Medij Gian Carla Menottija u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku na sceni HNK Split u ponedjeljak, 10. listopada s početkom u 20 sati započet će operna sezona u splitskom kazalištu.

Gostovanjem opere Medij Gian Carla Menottija u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku na sceni HNK Split u ponedjeljak, 10. listopada s početkom u 20 sati započet će operna sezona u splitskom kazalištu. Prošlogodišnja premijera Medija u šibenskom HNK bila je svakako događaj sezone u tom gradu, ali i u hrvatskim razmjerima. Bilo je to prvo uprizorenje nekog opernog naslova u šibenskom kazalištu nakon 1913. Autorski tim, na čelu s dirigentom Josipom Šegom i redateljicom Dorom Ruždjak Podolski, te vrsni solisti ostvarili su iznenađujuće dosege.

U predstavi solističke uloge tumače Martina Klarić, Jakov Bilić, Nera Gojanović Kljajić, Gorana Biondić, Alen Ruško, te Marica Kolega.

Medij je kraća (traje jedan sat) dramatska opera talijansko-američkog skladatelja i libretista Gian Carla Menottija (1911-2007) u dva čina. Zamišljena kao operni film noir, bavi se lažnim dozivanjem duhova koje rezultira neobičnim ubojstvom. Usred jedne od navodnih spiritističkih seansi koje upriličuje Madame Flora dogodi se nešto što ni ona, lažni medij koja za život zarađuje varanjem naivnih klijenata, ne može objasniti. U njoj se budi paranoja, da bi sve završilo tragično, ubojstvom njenog nijemog sluge Tobyja, zaljubljenog u Madame Florinu kćerku.

Opera je praizvedena 1946. u Brader Matthews Theater, na Columbia University u New York, a slijedeće godine po prvi je put izvedena na Broadwayu. Sam Menotti je 1951. u film noir maniri režirao filmsku verziju Medija.