Novosti / Objavljeno: 2/10/2010

35 godina umjetničkog rada Ratomira Kliškića

35 godina umjetničkog rada Ratomira Kliškića

Nastupom u Tijardovićevoj opereti Spli'ski akvarel 16. veljače Ratomir Kliškić obilježit će 35 godišnjicu umjetničkog rada. Proslavljeni će bariton tako ovu značajnu obljetnicu proslaviti upravo ulogom Tome Sale, jedne od uloga po kojoj ga pamte generacije ljubitelja opere u Splitu.

Nastupom u Tijardovićevoj opereti Spli'ski akvarel 16. veljače Ratomir Kliškić obilježit će 35 godišnjicu umjetničkog rada. Proslavljeni će bariton tako ovu značajnu obljetnicu proslaviti upravo ulogom Tome Sale, jedne od uloga po kojoj ga pamte generacije ljubitelja opere u Splitu.

Nastupom u Tijardovićevoj opereti Spli'ski akvarel 16. veljače Ratomir Kliškić obilježit će 35 godišnjicu umjetničkog rada. Proslavljeni će bariton tako ovu značajnu obljetnicu proslaviti upravo ulogom Tome Sale, jedne od uloga po kojoj ga pamte generacije ljubitelja opere u Splitu.Godine 1974. Kliškić je debitirao kao Nikola Šubić Zrinjski u istoimenoj Zajčevoj operi. Svoj glazbeni put započeo je u klapi Kantaduri čiji je voditelj bio Ljubo Stipišić. Glazbeno je obrazovanje započeo u splitskoj Muzičkoj školi, da bi nakon toga pjevanje učio kod profesora Zlatka Šira u Zagrebu. Posebno važno je bilo usavršavanje u Italiji kod glasovitog baritona Tita Gobbija, s kojim je nastupao na brojnim koncertima u Italiji, ali i u Londonu, na kojima je predstavljao Gobbijevu pjevačku školu. U obimnom Kliškićevom repertoaru ističu se uloge verdijanskog repertoara, kao što su Rigoletto, Nabucco, Grof Luna (Trubadur), Germont (Traviata), Renato (Krabuljni ples), Posa (Don Carlos), Falstaff, Montano (Otello), ali i brojne druge poput Marcella i Sharplessa iz Puccinijevih La Boheme i Madame Butterfly, a utjelovljavao je i Rossinijevog Guglielma Tella, Henryja Ashtona u Donizettijevoj Lucii di Lammermoor, te brojne druge uloge opernog repertoara. Osim već spomenutih uloga Zrinjskog i Tome Sale, Kliškić je ostvario i druge značajne uloge iz domaćeg opernog repertoara, poput Corrada iz Zajčeve Amelije, Mlinara Sime iz Ere s onoga svijeta Jakova Gotovca, Petra Svačića u istoimenom Gotovčevom oratoriju, Pjesnika Frane iz Adela i Mare Josipa Hatzea, Kocelina iz Porina Vatroslava Lisinskog, a tumačio je i naslovnu ulogu u Bombardellijevoj operi Bakonja fra Brne, te Jerkana u Bašićevoj i Benzonovoj Maro, Marice.U svojoj je karijeri Ratomir Kliškić dobio i brojne ugledne nagrade poput Milke Trnine 1989, Nagrade Hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje, Juditu na Splitskom ljetu 1992, nagradu Vladimir Ruždjak i Marijana Radev 1998, Nagradu grada Splita 1992, Županije splitsko-dalmatinske 1998, a odlikovan je i Ordenom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, te nositelj Spomenice domovinskog rata.No, uloga koja je najsnažnije obilježila karijeru Ratomira Kliškića je zasigurno ona s kojom je svoj umjetnički put davne 1974. i započeo. Lik Nikole Šubića Zrinjskog postala je, kako je istaknula Marija Barbieri „temeljna uloga njegova repertoara, simbolom njegove ljudske i umjetničke osobnosti“. Odnosno, po riječima glazbenog kritičara Miljenka Grgića: „Uvijek i iznad svega privlačio ga je lik heroja Zrinjskog kroz kojega uvijek ponovo progovara iskonskim rodoljubljem pomiješanim s najsuptilnijim vokalno-scenskim izričajnim nijansama koje njegovu umjetnost čine prirodnom, bliskom i privlačnom. Kroz Zrinjskog se očituje Kliškićev životni i umjetnički kredo, nezaobilazna snaga i dubinska uvjerljivost.“