Novosti / Objavljeno: 10/27/2023

Ana Marija Veselčić i Roko Sikavica najbolji mladi glumci međunarodnog festivala u Brčkom - već 14. nagrada za 55 kvadrata

Ana Marija Veselčić i Roko Sikavica najbolji mladi glumci međunarodnog festivala u Brčkom - već 14. nagrada za 55 kvadrata

Ana Marija Veselčić i Roko Sikavica najbolji su mladi glumci Internacionalnih teatarskih susretima Brčko distrikta BiH, međunarodnog kazališnog festivala održanog u Brčkom od 19. do 27.listopada ove godine. Veselčić i Sikavica nagrade su dobili za uloge u dramskoj predstavi Hrvatskog narodnog kazališta Split „55 kvadrata“ Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata. Ova priznanja mladim splitskim glumcima nastavljaju impresivan niz od sada već 14 hrvatskih i regionalnih kazališnih nagrada koje je dobila predstava praizvedena u ožujku prošle godine u HNK Split.

„55 kvadrata“ tekst je inspiriran splitskom svakodnevicom.  Predstava kritički propituje nasljeđene obrasce višegeneracijskog suživota i mehanizme mediteranskog društva čije su društvene politike pod teretom kapitala sve nepovoljnije kako za pojedinca tako i za obitelj. Od praizvedbe u ožujku prošle godine u HNK Split. Pored dvije Nagrade hrvatskog glumišta, uključujući i onu za najbolju predstavu hrvatskog kazališta u prošloj godini, predstava, glumci i autorski tim „55 kvadrata“ bili su laureati Marulićevih dana, riječkog Međunarodnog festivala malih scena, Festivala glumca, festivala Purgatorije, te sada i Internacionalnih teatarskih susreta Brčko distrikta BiH.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini festivala u Brčkom„Gran pri Susreta“ dobila je Eshilova „Orestija“ u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Internacionalnog teatarskog festivala MESS. U festivalskoj su konkurenciji, osim splitskih „55 kvadrata“, bile još dvije predstave redatelja Ivana Plazibata, ravnatelja Drame HNK Split. „Moj sin samo malo sporije hoda“ u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR i „Ožalošćena porodica“ Branislava Nušića u produkciji Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh Zagreb ukupno su dobile su ukupno četiri nagrade u različitim kategorijama.

O nagradama je odlučivao stručni žiri u sastavu: Vlado Kerošević, glumac i profesor Akademije dramskih umjetnosti u mirovini; Vida Ognjenović, redateljica i književnica i Zijah Sokolović, glumac, redatelj i pedagog. Festivalske nagrade bit će svečano uručene u Brčkom večeras.