Novosti / Objavljeno: 11/25/2019

Irina Čaban Bilandžić i Ivo Lipanović dobitnici Nagrade hrvatskog glumišta

Irina Čaban Bilandžić i Ivo Lipanović  dobitnici Nagrade hrvatskog glumišta

Irina Čaban Bilandžić i Ivo Lipanović, prvakinja Baleta i šef-dirigent Hrvatskog narodnog kazališta Split dobitnici su najuglednijeg domaćeg kazališnog priznanja, Nagrade hrvatskog glumišta. Nagrade su objavljene i dodijeljene na sinoćnjoj svečanosti u zagrebačkom HNK. Irina Čaban Bilandžić nagrađena je u kategoriji najbolje baletne uloge za svoju ulogu Medore u baletu Gusar, a maestro Ivo Lipanović u kategoriji najboljeg opernog dirigentskog ili redateljskog ostvarenja za dirigiranje operom Nabucco na 64. Splitskom ljetu. Čestitamo!

Irina Čaban Bilandžić rođena u Odesi, u Ukrajini. Školovala se u Nacionalnoj baletnoj školi u rodnom gradu od 1991. do 1998., a od 1999. do 2003. na odeskom Učilištu za umjetnost i kulturu K. F. Danjkeviča, stekavši zvanje koreografa i predavača za klasičnu baletnu umjetnost. U Nacionalnom odeskom kazalištu Opere i Baleta pleše 2003. i 2004. a nakon toga prelazi u Kijevsko kazalište Opere i Baleta. Do 2006. s raznim ukrajinskim baletnim ansamblima gostovala je s predstavama u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Tajlandu...U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu zapošljava se 2006. Godine gdje je ostvarila čitav niz velikih uloga u brojnim naslovima klasičnog i neoklasičnog baletnog repertoara ali i onog suvremenog plesnog izraza.

Ivo Lipanović rođen je u Dubrovniku, a podrijetlom je iz Lumbarde na otoku Korčuli. Studirao je dirigiranje na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a godine 1986. pobijedio je na natjecanju mladih dirigenata u Zagrebu, nakon čega je angažiran kao zborovođa u HNK Split. U dva je navrata bio ravnateljem Opere splitske nacionalne kazališne kuće a od 2001 – 2003 u turskoj je prijestolnici Ankari bio generalnim umjetničkim ravnateljem Državne opere i umjetničkim direktorom festivala u Aspendosu. Zapažena inozemna karijera, koja je započela 1995. odvela ga je na brojne ugledne operne i koncertne pozornice svijeta.