Novosti / Objavljeno: 12/23/2019

Božićni napjevi od gregorijanskog korala do današnjih dana

Božićni napjevi od gregorijanskog korala do današnjih dana

Zbor Hrvatskog narodnog kazališta Split će, u ponedjeljak 23. prosinca s početkom u 20 sati, izvesti Božićni koncert kojim će ravnati maestro Frane Kuss. Kao solisti nastupit će prvakinja Opere HNK Split mezzosopranistica Terezija Kusanović, tenor Goran Velić, bariton Joško Tranfić te orguljašica Borna Barišić. Program čine božićni napjevi europskih, pa tako i hrvatskih, skladatelja u rasponu od gregorijanskih korala, Palestrine, Bacha, Rahmanjinova, Adama, Zajca, Vidakovića, Rahmanjinova, Gomeza i Handela, a bit će ponovljen i na izvedbi 27. prosinca u splitskoj konkatedrali Sv. Petra.

Koncert otvara gregorijanski koral Dijete nam je rođeno nakon kojeg slijedi napjev O velika tajno G. P. da Palestrine te I. dio Božićnog oratorija J. S. Bacha Kliknimo radosno. Potom će Zbor izvesti dva hrvatska napjev:: Zdrava Devica iz zbornika crkvenih napjeva na kajkavskom narječju Cithara octochorda a u obradi Mate Lešćana te Sad pastiri -Offertorium pastoralea, a potom Bogorodice Djevo, raduj se Sergeja Rahmanjinova i Slavu iz III. staroslavenske misa za mješoviti zbor i orgulje Albe Vidakovića. Slijedi Cantique de Noël A. Adama i Ave Maria Williama Gomeza, a koncert završava skladbama G. F. Händela Dijete za nas rođeno i Aleluja iz oratorija Mesija.

„Ovakav program rezultat je moje želje da se Božiću povrati dostojanstvo koje mu pripada. Svakodnevno svjedočimo kako je iskomercijalizirani pojam Adventa, izgubio puno od svog pravog značaja.  Vidimo to često i na glazbenim podijima u prigodi božićnih koncerata. Božić je proslava novorođenoga utjelovljenoga Boga, djeteta Isusa. Stoga mislim da i glazbeno treba pratiti tu tradiciju.“ pojasnio je maestro Kuss, inače stalni zborovođa Zbora HNK Split. „Program seže u same temelje kršćanstva. Otuda i početak s gregorijanskim koralom, kojeg slijedi Palestrinin napjev iz renesanse pa preko baroka sve do naših dana kao svojevrsna crvena nit koja nas spaja s našim temeljima. Ovo je koncert predstavlja različite tradicije i načine pjevanja što je u skladu s mojim nastojanjima kao zborovođe da u Zboru HNK Split razvijem glazbene afinitete van preovlađujućeg repertoara Verdija i Puccinija. Velik je to izazov za naš ansambl i vjerujem kako ćemo na njega uspješno odgovoriti.“ zaključio je Frane Kuss najavljujući dvije izvedbe koncerta, onu večerašnju na velikoj sceni HNK Split i onu u konkatedrali Sv. Petra u petak 27. prosinca. Na izvedbu u konkatedrali ulaz je slobodan.