Novosti / Objavljeno: 4/1/2020

Preminula je Nada Kuzmić

Preminula je Nada Kuzmić

U nedjelju, 29. ožujka preminula je prof. Nada Kuzmić, akademska glazbenica, dugogodišnja članica članica Orkestra Hrvatskog narodnog kazališta Split i bivša ravnateljica Opere HNK Split. Izgubili smo dragu kolegicu i prijateljicu čiju predanost umjetnosti glazbe, organizacijskim poslovima koje je obavljala, vedar duh i uvijek nasmijano lice nećemo zaboraviti. 

Rođena 1945. u Zagrebu gdje je, nakon završenog srednjeg muzičkog obrazovanja pohađala i 1969. diplomirala violinu kod profesora Ivana Weilanda i Milana Tarbuka. U operni orkestar HNK Split dolazi 1973. kao stalni vođa dionica II. violina. Jedna je od utemeljitelja Splitskog gudačkog kvarteta, a djelovala je i u komornim orkestrima Ivan Lukačić i Komornom orkestru HNK Split.

Od 2000. do 2002. bila je ravnateljica Opere HNK Split. Bilo je to razdoblje značajnih uspjeha splitske Opere od kojih valja istaknuti izuzetno kulturološko i umjetničko postignuće kakvo je bila praizvedba opere Judita Frane Paraća, gostovanja u zagrebačkom HNK i na Dubrovačkim ljetnim igrama te više državnih nagrada i priznanja koje je dobio operni ansambl. Po završetku mandata ravnateljice, Nada Kuzmić bila je producentica Opere splitskog HNK.