Novosti / Objavljeno: 4/30/2020

Labuđe jezero - prva online premijera

Labuđe jezero - prva online premijera

Labuđe jezero 14-minutna je baletna video-predstava koja će, u produkciji Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split, premijerno biti prikazana u subotu 2. svibnja u 12 sati na Facebook stranici YouTube kanalu HNK Split kao prva online premijera hrvatskih kazališta. Po motivima istoimenog baleta i uz glazbu Petra Iljiča Čajkovskog video je osmislila, režirala i, uz veliku pomoć kolega plesača, koreografirala prvakinja Baleta HNK Split Eva Karpilovska. 

Riječ je o duhovitoj suvremenoj parafrazi poznatog klasičnog baletnog naslova u kojoj, u duhu vremena, nije mogao biti izostavljen virus. On se pojavljuje u liku glavnog negativca Rothbarta koji se fatalno umiješa u živote ostalih likova. Likovi plešu s maskama a princ Siegfried prisiljen je nevjestu, između kandidatkinja iz različitih zemalja, birati putem društvenih mreža. No, kao i u izvornoj bajci Dobro, odnosno ljubav između princa i Odette, pobjeđuje Zlo, opake Rothbartove spletke se izjalovljuju i priča se sretno završava. 

Prvakinja splitskog Baleta Eva Karpilovska 2010. završila je Baletnu školu u Kijevu, u  rodnoj Ukrajini. Po samom završetku školovanja postaje članica Baleta HNK Split. Diplomu pedagoga–koreografa stekla je 2014. na Sveučilištu kazališta, filma i televizije Karpenko-Karogo u Kijevu. Po vlastitim riječima na ideju za snimanje videa došla je na inicijativu ravnatelja Baleta Ilira Kernija koji ju je, znajući za njen interes za bavljenje režijom i videom, zamolio da u mediju videa napravi baletno djelo prilagođeno trenutnoj situaciji i mogućnostima.   

Video su snimali sami sudionici u Splitu uz obalu, u blizini kompleksa Vile Dalmacija u kojem veliki dio njih stanuje. Uloge tumače Hyejin Kim (Odette), Nozomi Miura (Odile), Jurgen Rahimi (Siegfred), Francesco de Benedictis (Rothbart), Aaron Kok, Daniel Erchov Zayas, Daniel Hoek, Yuto Mutai,  Ingeborg Hendrikx, Maja Lončar, Matea Milas, Minori Nakayama, Laurie Chomel, Daniel Hoek, Yezi Jung,, Eva Karpilovska, Bojana Lipovšćak i Isaiah Maness.