Novosti / Objavljeno: 6/12/2020

Simfonijska bajka Sergeja Prokofjeva u izvedbi mladih plesača Baletnog studija HNK Split

Simfonijska bajka Sergeja Prokofjeva u izvedbi mladih plesača Baletnog studija HNK Split

Premijernom izvedbom simfonijske bajke za djecu Petar i vuk Sergeja Prokofjeva na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u petak 19. lipnja, na samom kraju kazališne sezone, publici će se predstaviti moderna grupa Baletnog studija Hrvatskog narodnog kazališta Split. Dvadeset i osam mladih plesača, u koreografiji svog voditelja Remusa Dimachea i uz glazbenu pratnju Orkestra HNK Split pod ravnanjem maestra Jure Bučevića izvest će ovaj klasik 20. stoljeća koji se već više od osam desetljeća izvodi širom svijeta na oduševljenje publike svih uzrasta, ali primarno one dječje. Kao idealna ulaznica najmlađih u svijet umjetničke klasične glazbe Petar i vuk izvodi se u najrazličitijim inačicama, od orkestralnih verzija preko plesnih i dramskih predstava, igranih i animiranih filmova. Mladi plesači baletnog studija izvedbu svoju će predstavu reprizirati 20. lipnja u dvije izvedbe.

Orkestralna suita Petar i vuk, za koju je Sergej Prokofjev skladao glazbu i napisao tekst, praizvedena je u Moskvi 1938. po narudžbi Središnjeg moskovskog kazališta za djecu u svrhu edukacije najmlađih kazališnih gledatelja. Djelo je skladano za gudački orkestar kojem su pridruženi puhačka sekcija i udaraljke te narator. Svaki je lik priče predstavljen jednim instrumentom. Fabula je jednostavna. Dječak Petar provodi dane u djedovoj kućici u šumi. Jednog dana ostavi otvorena vrata dvorišne ograde i krene na livadu. Djed upozorava Peću na opasnost od vuka, ali Peća mu ne vjeruje, bježi djedu i kreće u susret opasnosti. Priča ima sretan kraj, strašnog vuka u nestašluku uhvate i savladaju Peća i njegov djedica uz pomoć prijatelja. Vuku ne učine ništa nažao, već ga uz vedru glazbu zajedno s prijateljima otprate u zoološki vrt.

Modernu grupu Baletnog studija HNK Split Remus Dimache, solist Baleta HNK Split, osnovao je 2017. s misijom da najmlađe djecu i mlade uvede u svijet modernog plesnog izraza. Grupa svake godine odlazi na razna natjecanja s kojih se redovito vraća s pregrštom medalja, vrlo često kao najnagrađivanija natjecateljska ekipa. Više od 50 njihovih solističkih i grupnih nastupa zavrijedilo je na tim natjecanjima zlatne medalje. Remus Dimache solist je Baleta HNK Split od 2001. godine. Osim brojnih solističkih uloga u modernom i klasičnom baletnom repertoaru, bavi se i pedagoškim radom u Baletnom studiju HNK Split za što je i nagrađen priznanjem za mentora i koreografa na natjecanju plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska. Petar i vuk Remusova je koreografska debitantska predstava na sceni HNK Split.

Scenografiju potpisuju Dinka Jeričević i Morana Petrović koja je ujedno i kostimografkinja. Oblikovatelj svjetla je Branimir Bokan, oblikovatelj tona Petar Ivanišević, pripovjedač Lovre Kondža, a video-realizator Ivica  Kalinić.

Premijerna izvedba Petra i vuka 19. lipnja započinje u 20 sati, a 20. lipnja predstava će biti izvedena dvaput, u 11 i u 12:30h. Besplatne ulaznice od ponedjeljka 15. lipnja mogu se preuzeti na blagajni HNK Split.