Novosti / Objavljeno: 6/25/2020

Predstavljen program 66. Splitskog ljeta

Predstavljen program 66. Splitskog ljeta

Na konferenciji za medije održanoj danas u Vestibulu Dioklecijanove palače predstavljen je program 66. Splitskog ljeta koji će se i ove godine održati u tradicionalnom terminu od 14. srpnja do 14. kolovoza. Najavljeno je pet premijernih naslova u vlastitoj produkciji, uz brojne reprizne i gostujuće operne, dramske i plesne predstave, projekcije filmova i izložbe. Ukupno će biti izveden 31 različit program u 44 izvedbe.

„Program koji smo sastavili bazira se prvenstveno na većinskom učešću hrvatskih umjetnika,.a u skladu s preporukama ministrice kulture o angažiranju velikog broja domaćih umjetnika“ istaknuo je na početku ravnatelj Festivala Srećko Šestan. Festival će otvoriti premijera Verdijeve opere Lombardijci na Peristilu 14. srpnja. Izvedbom će ravnati maestro Ivo Lipanović, a redatelj je Robert Bošković. U dramskom će programu biti izvedena tri premijerna naslova. U dvorištu splitskog Nadbiskupskog sjemeništa 23. srpnja glumci Snježana Sinovčić Šiškov i Trpimir Jurkić premijerno će, u vlastitoj zajedničkoj režiji,  izvesti dramu Francuzica kao svojevrsnu posvetu svom preminulom kolegi Iliji Zovku, autoru tog dramskog teksta koji je i sam igrao u praizvedbi vlastite drame prije 15 godina u splitskom kazalištu. Na Sustipanu 27. srpnja, u koprodukciji HNK Split i Gradskog kazališta mladih Split, premijerno će biti izvedena drama Teške ljubavi Itala Calvina u dramaturskoj obradi Ivana Penovića. U predstavi, dramatiziranoj zbirci kratkih priča o ljubavi i problemima ljubavnika u u komunikaciji, nastupaju članovi glumačkih ansambala oba kazališta, a igra se u režiji mladog redatelja Aleksandra Švabića. Treći dramski premijerni naslov predstava je Dom za nezAbrinutu djecu Jelene Bosančić koja tematizira odnose grupe ljudi u tridesetim godinama koji se bore s vlastitom nemogućnošću ostvarivanja kontakta i emocionalnog prepuštanja. Drama Dom za nezAbrinutu djecu premijerno će biti izvedena 8. kolovoza u Meštrovićevom Kaštilcu u režiji Ivana Planinića. Posljednja festivalska premijera je plesna predstava Correr o fado portugalskog koreografa Daniela Cardosa koja će biti izvedena na Sustipanu 13. kolovoza. Članovi ansambla Baleta HNK Split svojom će virtuoznošću, u mnoštvu kretnji, zvukova, doživljaja i osjećaja, ljepotom i senzualnošću demistificirati melankolične i nostalgične konotacije koje se vezuju uz fado, taj najreprezentativniji način izražavanja u popularnoj portugalskoj kulturi.

Na ambijentalnim lokacijama Peristila, Meštrovićeva Kaštilca, Sustipana, dvorišta Nadbiskupskog sjemeništa, Ljetnog kina Bačvice, vrličke Česme, klaustra crkve Sv. Frane nastupit će ove godine, uz operni, dramski i baletni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Split i ugledni domaći i gostujući glazbenici i plesni umjetnici kao što su ansambl Lado, Ramón Vargas s ansamblom Los Caballeros, Daniela Schillaci, Max Iotta, DevidCecconi, Nemanja Bogunović, Terezija Kusanović, Ksenija Prohaska, Dražen Šivak, Marijan Đuzel, Juditom već nagrađivani Šimun Matišić u sklopu ansambla Harlequin Art Collective, duo Vidović, Daniel Cardoso, Compagnia Artemis Danza, The Croatian Pink Floyd Show te vrhunski autori i izvođači tzv. popularne umjetničke glazbe kao što su  Zoran Predin, Vlatko Stefanovski...,  a po završetku festivala po prvi put u tzv. Post festum programu Mostar Sevdah Reunion i Massimo.