Novosti / Objavljeno: 7/19/2020

Žestoka satira Darija Foa u izvedbi Dražena Šivaka na 66. Splitskom ljetu

Žestoka satira Darija Foa u izvedbi Dražena Šivaka na 66. Splitskom ljetu

Na 66. Splitskom ljetu monodramu Mistero Buffo izvest će glumac Dražen Šivak u ponedjeljak 20. srpnja s početkom u 21 sat u Meštrovićevom Kaštilcu. Mistero Buffo jedan je od najznačajnijih kazališnih komada talijanskog nobelovca Darija Foa, izniman glumački izazov ne samo zbog vrtoglave izmjene brojnih likova i stilova igre, nego i iskonskog žara i scenskog šarma koji izvođač treba pronaći kako bi držao pažnju publike, poput putujućih glumaca iz doba srednjeg vijeka, po čijim tekstovima je 1969. i nastao Mistero Buffo. Predstavu je režirala američka redateljica Lee Delong, nastala je u koprodukciji Kazališta Grupa i Triko Cirkus Teatra. 

Dario Fo sam je tridesetak godina izvodio ovu predstavu, nailazeći pritom na mnoge prepreke u Italiji i inozemstvu. Vatikan je prikazivanje predstave na javnoj televiziji proglasio blasfemijom, autor je trpio maltretiranje talijanske tajne policije, izvođenje predstave bilo je zabranjeno u Sjedinjenim Državama, a Fou čak i zabranjen ulazak u zemlju. Predstava je to izrazito društveno kritičkog političkog teatra koja za izražavanje svojih žestokih satiričkih stavova koristi jezik tradicionalnog talijanskog pučkog teatra, grotesku i odmak od realnosti. Srednjovjekovna farsa, commedia dell’arte, pričanje priča izražajna su sredstva kojima Dražen Šivak pristupa izravno komunicirajući s publikom i uključujući je u izvedbu u tipično klaunovskoj maniri. U svojoj igri glumac stalno kombinira komediju i tragediju transformirajući se tijekom predstave u više od 30 likova.  

Dražen Šivak, nagrađivani hrvtski glumac za realizaciju ove predstave pokrenuo je crowdfunding kampanju na internetskoj platformi Indiegogo pa je tako predstavu financijskim prilozima podržalo više od stotinu, potpisanih i anonimnih osoba. Šivak je u istraživanju za rad na predstavi sudjelovao u radu Nouveau Clown Instituta u Barceloni gdje je istraživao različite klaunske tradicije.