Novosti / Objavljeno: 7/21/2020

Kriza je pokazala da je umjetnost najvažnija - Ramón Vargas uoči koncerta Srce Meksika

Kriza je pokazala da je umjetnost najvažnija - Ramón Vargas uoči koncerta Srce Meksika

„Mariachi glazba inspirirala me na bavljenje glazbom i taj je utjecaj zaslužan što sam odabrao karijeru profesionalnog opernog pjevača“ kazao je Ramón Vargas uoči prvog pokusa na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split. Svjetski proslavljeni meksički operni pjevač održat će sutra na Peristilu, u sklopu 66. Splitskog ljeta, koncert Srce Meksika na kojem će, zajedno s hrvatskim mariachi sastavom Mariachi Los Caballeros, izvoditi najpopularnije mariachi pjesme.

„Split je prekrasan grad, bio sam ovdje prošle zime zbog koncerta u spomen na drago prijatelja pokojnog maestra Vjekoslava Šuteja. Bio je to vrlo dirljiv povod a sad sam jako uzbuđen i sretan zbog prilike da pjevam mariachi glazbu.“ Vargas se osvrnuo i na trenutačnu situaciju u vezi s pandemijom koronavirusa. „Mislim da je jako čudno što su mnoge vlade kulturu i umjetnost stavile na kraj liste prioriteta. Jer, što bi se dogodilo s nama posljednjih mjeseci da nije bilo svih tih filmova i koncerata koje smo gledali i slušali online, da nije bilo literature? Smatram da je pandemija bila mnogo manje strašna upravo zbog umjetnosti. Zato smatram da je vrijeme da shvatimo kako smo mi umjetnici primarni u društvu i da trebamo podršku.“

Sutrašnji peristilski koncert peti je zajednički koncert Ramóna Vargasa i Mariachi Los Caballeros, hrvatskog sastava koji već 22 godine njeguje izvođenje glazbe koja je zaštitni znak Meksika, a danas ih mnogi smatraju ponajboljim mariachi sastavom van šapanjolskog govornog područja. Njihova suradnja s Vargasom, proslavljenim opernim tenorom, započela je 2004. zajedničkim koncertom na Dubrovačkim ljetnim igrama. Posljednji su put zajedno muzicirali 2012. godine u koncertnoj dvorani Béla Bartók u Budimpešti na solističkom koncertu povodom 30. obljetnice umjetničkog djelovanja velikog meksičkog tenora.

Koncert na Peristilu u srijedu 22. srpnja započinje u 21 sat.