Novosti / Objavljeno: 7/31/2020

Ero s onoga svijeta, naša najpopularnija opera u Vrlici, na svom izvorištu

Ero s onoga svijeta, naša najpopularnija opera u Vrlici, na svom izvorištu

Ero s onoga svijeta, najpopularnija i najizvođenija hrvatska opera i ove će godine, u subotu 1. kolovoza s početkom u 21 sat, u sklopu Splitskog ljeta, Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split izvesti na pozornici na otvorenom pokraj vrličke Česme. Iskonsko je to izvorišta inspiracije na kojem je književnik Milan Begović, rođeni Vrličanin, crpio inspiraciju za libreto opere. Vrlički kraj je i ishodište brojnih folklornih poticaja koje je skladatelj Jakov Gotovac majstorski uklopio u svoje remek-djelo. Solistima, zborom i orkestrom ravnat će maestro Hari Zlodre, a predstava se igra u režiji Krešimira Dolenčića koji ju je premijerno postavio na scenu splitskog teatra prije punih 20 godina.

Uz Miljenka Đurana u naslovnoj ulozi dovitljivog seljaka Miće, koji se pretvara da je nekakav Ero koji je došao s drugoga svijeta,u solističkim ulogama nastupit će Mate AkrapTerezija KusanovićAntonija TeskeraMarko Lasić Tea Požgaj. Skladatelj Jakov Gotovac i književnik Milan Begović izmaštali su zabavnu i duhovitu operu, u svijetu najizvođeniju hrvatsku operu, remek-djelo za koje od pozornice u Vrlici nema autentičnije ambijentalne pozornice. Česma, zvana i Vrilo je izvor potoka u šumi u jugozapadnom dijelu Vrlike. Kao mjesto okupljanja i druženja imala je i ima značajnu ulogu u životu Vrličana pa je inspirirala velikog hrvatskog književnika i dramatičara Milana Begovića za maštoviti libreto Ere s onoga svijeta.

Premijerno postavljena u studenom 2001. Ero s onoga svijeta najdugovječnija je predstava splitskog Hrvatskog narodnog kazališta, izvedena 77 puta do sada na matičnoj i gostujućim pozornicama. U Vrlici je prvi put postavljena 2003. i tako je uspostavljena tradicija koja se, ovisno o mogućnostima, poštivala skoro svake godine. Predstojeće uprizorenje pokraj vrličke česme bit će tako 14. izvedba naše najpopularnije opere na njenom izvorištu. Pod ravnanjem Harija Zlodre i ove godine uživat ćemo u izvedbi vrsnih solista, Zbora i Orkestra HNK Split, te plesača KUD Jedinstvo. Uz Miljenka Đurana u naslovnoj ulozi u solističkim ulogama nastupit će Mate AkrapTerezija KusanovićAntonija TeskeraMarko Lasić Tea Požgaj.

 

Osim dirigenta Zlodre i redatelja Dolenčića, autorski tim predstave čine i: scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Danica Dedijer, koreograf Luciano Perić, zborovođa Frane Kuss te oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović.