Novosti / Objavljeno: 8/1/2020

Ne ostavljaj me, glazbeno dramska posveta Ksenije Prohaske velikanima francuske šansone

Ne ostavljaj me, glazbeno dramska posveta Ksenije Prohaske velikanima francuske šansone

Ne ostavljaj me – Ne me quite pas naziv je glazbeno-dramske priče koju će Ksenija Prohaska, nacionalna dramska prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta Split izvesti na 66. Splitskom ljetu u prostoru Meštrovićeva Kaštilca u ponedjeljak 3. kolovoza s početkom u 21h. Ksenija Prohaska nastupit će uz glazbenu pratnju pijanistice Irine Smirnove i Joška Koludrovića koji će svirati harmoniku i klavir.

Večer je to posvećena velikanima francuske šansone Edith Piaf i Jacquesu Brelu. „Ovakvu sam predstavu s pjesmama i pričom o životu Edith Piaf već mnogo puta izvodila u Hrvatskoj i inozemstvu na nekoliko jezika. Za ovu priliku odlučila sam obogatiti program i opusom Jacquesa Brela. Glazbeni dio je kombinacija pjesama Piaf, Brela i još nekih francuskih šansonijera. Nacionalna dramska prvakinja splitskog HNK Ksenija Prohaska glumica je dobro poznata po svojim iznimnim vokalnim sposobnostima, čemu je publika svjedočila u brojnim njenim predstavama kao što su kultna Marlene Dietrich, predstava začuđujuće dugovječnosti, pa Billie Holiday, Priča o Edith Piaf sve do najsvježijeg naslova, hit-mjuzikla splitskog teatra Bambina.

Ksenija Prohaska je kazališna, televizijska i filmska glumica s dugogodišnjom karijerom u Hollywoodu. Rođena je u Splitu. Diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti 1980. Njezin prvi angažman bio je u Drami zagrebačkoga HNK, 1987. odlazi u Los Angeles, gdje nastupa u kazalištima, na filmu i televiziji, da bi stalnom članicom splitske Drame postala 1999. Odlukom ministra kulture Republike Hrvatske Kseniji Prohaski 2015. dodijeljen je status nacionalne dramske prvakinje.